Петя Димитрова, Главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

Юни 2015| сп. Мениджър

Коя е най-щурата бизнес идея, която сте осъществили?

В банковия свят тази дума не съществува. Бизнесът ни е отговорен и всяка идея и стъпка трябва да е добре обмислена и преценена. Това обаче не изключва креативността. И доказателство за творческия ни подход са иновативните продукти, които предлагаме на клиентите си. Пример за тях е “Спестовен жилищен кредит”, който е един от най-иновативните банкови продукти у нас с редица международни награди.

Каква музика слушате в колата?

В колата винаги слушам радио. Няма да издавам кое, но си имам фаворит. Харесвам спокойна, релаксираща музика – класическа и оперна, на чийто фон мога да се концентрирам.

Последната интересна книга, която прочетохте?

С риск да останете с впечатлението, че не излизам от своето професионално русло, ще споделя, че последната книга, която прочетох, е “Възходът на парите: финансова история на света” на Нийл Фъргюсън. Книгата предоставя един по-общ и задълбочен поглед върху икономическата реалност.

Любимото ви място за почивка?

Обичам да откривам нови места. За мен по-добрият избор е да отида някъде, където не съм била, отколкото два пъти на едно и също място.

Кой е световният лидер – абсолютен авторитет, когото уважавате?

Уважавам младите бизнес лидери. В тях виждам бъдещето. Изключително много се възхищавам на технологичния гений Елън Мъск. Смятам го за един от най-големите иноватори на нашето време. Идеите му са дръзки – от това да създаде колония на Марс за 80 000 души до проекта му Нурегюор за свръх скоростен влак, който да свързва Лос Анджелис със Сан Франциско само за 30 минути. Ако иновациите и желанието, които притежават хора като него, не са основната сила, която движи обществото ни напред, то не знам коя е.

Ако можехте да прекарате един ден със световна знаменитост?

Бих се радвала да прекарам един ден именно с Елън Мъск. Като цяло допирните ни точки не са много – главно това, че и двамата се занимаваме с бизнес. И двамата сме привърженици на идеята, че успешният бизнес трябва да върви ръка за ръка с грижа и инвестиции в благосъстоянието на обществото. Друго, което вярвам, че споделяме, е увереността, че иновациите са основна движеща сила за промяната и просперитета.

Сред приоритетните ми цели като мениджър е да показвам на екипа ми, че начин винаги има и че трябва да бъдеш креативен и гъвкав, за да го намериш – казва Петя Димитрова. – Изключително горда съм, че мога да споделя резултатите, които сме постигнали заедно, и че днес колегите ми идват при мен с решения, а не за да ми кажат, че “начин няма”.

Заема поста главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет в Пощенска банка от 2012 г. Професионалният ѝ път в банката започва още през 2003 г., когато става главен финансов директор. След това отговорностите й се увеличават и паралелно заема последователно позициите прокурист на банката, изпълнителен директор и член на УС, както и заместник-председател на УС. Петя Димитрова е родена през 1973 г. В София. Има две магистърски степени – “финанси и банково дело” и “Туризъм” от Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Освен Executive MBA от Университета в Шефийлд, Великобритания, има следните допълнителни специализации: дипломиран експерт-счетоводител от Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА) в Лондон; дипломи по програма за развитие на мениджърските умения от ALBA, Бизнес училище за следдипломна квалификация, Харвард; сертификат за мениджърски умения от университета “Джорджтаун”, Вашингтон; диплома по “Управление и социално развитие на НПО” от Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция. Кариерата на Петя Димитрова започва през 1996 г. В консулския отдел на посолството на САЩ В България. В периода 1998-2003 г. е част от екипа на PricewaterhouseCoopers като старши мениджър и старши одитор.

Пощенска банка, с юридическо име “Юробанк България” АД, е петата по активи банка на българския пазар към декември 2014 г., с 24-годишно успешно присъствие у нас. “Лидер сме на пазара на кредитни и дебитни карти, жилищно кредитиране и спестовни продукти, както и по отношение на факторинг услуги за корпоративни клиенти, инвестиционно банкиране и попечителски услуги за местни и чуждестранни институционални клиенти”, казва Петя Димитрова. Към декември 2014 г. депозитите на граждани и фирми в банката възлизат на 5,1 млрд. лева, отбелязвайки ръст от близо 12% спрямо година по-рано.

“Усъвършенстването на качеството на обслужване и увеличаването и модернизирането на каналите за предоставяне на банкови продукти са сред приоритетните ни цели през идните години – казва още Петя Димитрова. – До края на 2015 г. планираме в страната да отворят врати 20 нови специализирани центъра за обслужване на клиенти. Те ще предлагат нов модел на банково обслужване, съчетаващ иновации и предоставяне на профилирани услуги на всяка група клиенти съгласно одобрената от новите ни собственици, сред които световни американски и канадски фондове, стратегия за развитие. Предвиждаме и сериозни инвестиции за развиването на иновативни канали за обслужване. Освен профилираните центрове ще създадем и интернет базирани услуги, които ще разширят мобилните възможности за предоставяне на услуги на клиентите ни.”

Петя Димитрова е член на управителните съвети на Международния банков институт, на Асоциацията на банките в България, на Американската търговска камара в България и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Членува още в следните организации: настоятелството на Американския университет в България, Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към Университета в Шефийлд, Великобритания, форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум; Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон; Chartered Management Institute, Великобритания; Клуба на финансовите директори в България. Съосновател е на Обществения съвет на жените в бизнеса.