DNH Soft: участник в уникалната програма за растеж Dare to Scale

FacebookTwitterLinkedInEmail

10 иновативни български компании ще вземат участие в първата по рода си програма за растеж Dare to Scale. Това е инициатива на българския офис на глобалната мрежа Endeavor и е насочена към подпомагане на бизнеси, които вече са преминали през стартъп фазата и са в началото на по-мащабното разрастване на дейността си. Пилотният проект се реализира съвместно с Пощенска банка и и с подкрепата на една от най-големите български софтуерни компании Скейл Фокус и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В тази рубрика ще ви представим десетте избрани компании.

 

Нещастен програмист = недоволен клиент

 

Нещастни програмисти не могат да направят клиента щастлив. Около това разбиране са се обединили Чудомир Делчев и Андрей Христов – основатели на софтуерната компания DNH Soft.

Изглежда теорията им работи, тъй като фирмата им съществува от 8 години, а ядрото от хора не се е променило и текучество почти няма.

“Ние сме вече 8 години в Пловдив. Започнахме да се гордеем с много неща напоследък. Първо – седим в България, нямаме никакви планове за емигриране. Наслаждаваме се на това, което правим. Ние сме техничари, а и сме най-добри приятели. Правим дигитализация на среден и голям бизнес, днес можем да се похвалим с дългосрочни клиенти от Германия и Швейцария. Пораснахме до 30-40 човека екип и вървим напред”, казва Делчев.

DNH Soft помага на бизнеси да се дигитиализират, да свържат системи или да влязат в онлайн пространството. Дългосрочната стратегия е компанията да се превърне в продуктова. Това е и една от главните причини да влязат в програмата Dare to Scale.

Предприемачите обясняват, че често клиентите им искат да разширят софтуерния екип, който работи за тях. За това обаче е нужен внимателен подбор, съобразен с много детайли. Стремежът е новият член на екипа да се напасне културно, езиково и технически с колегите си.

“Правим внимателно модериране. Както клиентът трябва да е щастлив от програмистите, така и те трябва да са щастливи от него. Нещастни програмисти не могат да направят щастлив клиент. Това го осъзнахме преди много години и вече се грижим и двете страни да са щастливи”, добавя Делчев.

Принципно така работи аутсорсинг индустрията в България – екипи за външни клиенти или работа по проекти, коментира Христов.

Тъй като и двамата са били софтуерни архитекти и в момента се включват в началото на почти всеки проект, за да се убедят в качеството, което ще получи клиентът.

Включват се в програмата за растеж на Ендевър, чиито основен партньор е Пощенска банка, тъй като смятат, че вече са “достатъчно големи”. В момента, в който видяхме, че можем да покрием изискванията за такава програма, въобще не се колебахме, казва Делчев. Христов посочва като позитив и възможността за изграждане на мрежа от контакти в предприемаческата организация.

И двамата осъзнават, че в момента можеше да са в голяма корпорация и да получават добра заплата. Но общата им мечта е да “променят средата”, да са т.нар. game changers.

Имат и още една мечта: “Ние имаме изключително емоционална връзка с Пловдив. Така се получи, че всичко ни е “мейд ин Пловдив”. Ние смятаме да станем продуктова компания и някак наивно вярваме, че можем да постигнем нещо с изцяло местни продукти. Не само програмиране, а маркетинг, реклама, дизайн. За всичко това изградихме и продължаваме да изграждаме мрежа от контакти в Пловдив, от която ще получим страхотни резултати”, казва Делчев.

Двамата предприемачи вече помагат на Пловдив да стане по-дигитален – например се включиха с доброволен труд в проекта на Тракия Тех за вкарване на градския транспорт в Гугъл мапс. Те вярват, че Пловдив може да се превърне в модерен град от тип smart city. Освен това той предлага комбинация от няколко бизнеса – тежка индустрия, култура, туризъм, логистика и т.н. “Това е пример за град, който се среща рядко в света. Всички тези бизнеси започват в един момент да търсят дигиталната си трансформация. Смятам, че IT фирмите в Пловдив ще има какво да предложат дори на местната общност”, добавят те.