Петя Димитрова: Предстои разширяване на партньорството между Пощенска банка и ББР по линия на инициативата InvestEU

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
“Търговските банки и ББР си партнираха в много ключови програми, особено в трудни моменти за държавата, както за гражданите, така и за фирмите. Програмите, които подписахме през годините допринесоха за преодоляване на различни предизвикателства“. Това посочи Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка и председател на Асоциация на банките в България по време на участието си в конференцията “Банките за развитие – инструмент за по-добро използване на публичните средства”, организирана по повод 25-ата годишнина от създаването на Българската банка за развитие.

По време на участието си тя напомни за подписаното споразумение между Пощенска банка и ББР от 2020 г., което предостави на малките и средни предприятия улеснен достъп до финансиране в условията на пандемията COVID-19. Петя Димитрова допълни, че Пощенска банка е силен партньор на ББР в реализирането на он-лендинг и гаранционни програми на българския пазар. Финансовата институция подкрепя всички големи проекти на ББР за улеснение на достъпа до финансиране на местните предприятия, като общият ресурс, достигнал до българския бизнес през франчайза на Пощенска банка посредством инструменти на ББР, надхвърля 300 млн. лв.
 
Изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов, който модерира панела, подчерта, че синергията между ББР и търговските банки може да играе решаваща роля за подобряване достъпа до финансиране на българските малки и средни предприятия за разширяване мащаба на инвестиционните им проекти за устойчиво развитие на нашата икономика.
 
В разговора Петя Димитрова изброи няколко области на сътрудничество, които са от изключително значение за търговските банки и за Асоциацията на банките в България. На първо място тя постави споделянето на риска и гаранциите, където според нея е възможно по-голямо задълбочаване в сектори, в които търговските банки имат регулативни, рискови или други ограничаващи критерии. “Тук ролята на ББР би била ключова в това да разработи по-гъвкави, по-малко бюрократични програми. Нещо, което слушаме като очаквания от всички наши клиенти”, отбеляза тя.

Пред аудиторията Петя Димитрова обърна специално внимание на инициативата InvestEU, по която около 2,5 млрд. лева са парите, които биха могли да бъдат усвоени и разпределени към българския бизнес. По думите ѝ търговските банки са абсолютно готови и приоритизират това. “Предстои разширяване на партньорството между Пощенска банка и ББР по линия на предстоящата гаранционна програма по InvestEU на Европейската комисия, която ще се реализира през ББР. Тя изтъкна, че програмата ще насърчи отпускането на ресурс за малкия и средния бизнес, както и за устойчиви инвестиции на компаниите и домакинствата, в размер на над 2.5 млрд. лева чрез кредитиране от търговските банки. „Пощенска банка е лидер в осъществяването на инициативи за повишаване на конкурентоспособността на бизнеса чрез иновации, цифровизация и зелен преход и предстои да се включи активно в тази нова програма на ББР“, обяви още Димитрова.
 
По време на дискусията, тя предложи на ББР, да бъде създадена програма в полза на микро, малки и средни предприятия, управлявани от жени предприемачи, която да предоставя улеснен достъп до финансиране при преференциални условия, с които да предизвика позитивни промени в средата.
 
Председателят на Асоциацията на банките в България разкри, че организацията е начертала дългогодишна стратегия с четири ключови за цялото общество приоритети.
На първо място Петя Димитрова постави финансовата грамотност, като отбеляза, че ако ББР включи подобна инициатива в нейната програма, това би било голям успех за цялата държава.
“Повишаването на финансовата грамотност е от ключово значение за пълноценното използване на финансовите ресурси и продукти. Тук бих искала да посоча, че в Асоциацията на банките в България тази тема е силно застъпена и там по нея предстои да се разгърне специална кампания“, посочи тя.
В разговора Петя Димитрова обясни, че Пощенска банка работи активно в тази насока, предлагайки образователни програми за своите клиенти. Тя разясни пред гостите на форума, че в сътрудничество с ББР банките могат да разработят програми, насочени към подобряване на финансовата грамотност на малките и средни предприятия, като им осигурят по-голяма увереност и капацитет за успешното използване на финансовите инструменти.

Втората линия е киберсигурност, което е ключова област за банките и за цялото общество, посочи в словото си Петя Димитрова, като обърна специално внимание, че в условията на нарастващи дигитални трансакции и онлайн банкиране, сигурността на данните е критично важна за доверието на клиентите и за устойчивостта на финансовия сектор.

На трето място тя посочи ESG (екологични, социални и управленски практики), където партньорството вече е налице. Четвърта беше откроена дигитализацията, като според Димитрова със съвместни усилия могат да допринесат да се улесни процесът на електронното управление и документооборота. От своя страна Илия Караниколов отговори, че ББР с готовност би разгледала подобни инициативи, и би приела участие в тях.

“Ние трябва да бъдем добрия пример и вярвам, че ако се обединим в разработването на още програми за сътрудничество между ББР и банките, това ще даде тласък на икономиката“, посочи в обобщение Петя Димитрова.
 
Форумът беше открит от служебния министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Участие в конференцията взеха изявени банкери и финансисти от ЕС. Обръщения направиха служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, подуправителят на Българската народна банка Петър Чобанов, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.