Юробанк И Еф Джи с печалба от 652 млн. евро за 2008 г.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Юробанк И Еф Джи с печалба от 652 млн. евро за 2008 г.

6 март 2009 г., София

Юробанк И Еф Джи отчита 652 млн. евро нетна печалба във финансовите си резултати за 2008 г. Групата, представлявана в България от Пощенска банка (с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД), присъства в 8 страни в Централна и Югозиточна Европа.

Общите активи на групата нарастват с 20,2% на годишна база от 68,4 млрд. евро на 82,2 млрд. евро. Групата отбелязва ръст от 26,3% при депозитите, които достигат 45,7 млрд. евро, и ръст от 22,4% при кредитите, които нарастват до 57,1 млрд. евро. Съотношението на кредити към депозити се засилва до 122%, а капиталовата позиция на групата се повишава с още 12,4% в следствие на издадени префенциални акции на стойност 950 млн. евро. Допълнително 240 млн. евро са насочени към буферни провизии за защита на групата от потенциална обезценка на кредити.

Банките от Юробанк И Еф Джи в Централна и Югоизточна Европа отчитат особено силни резултати и позитивен принос за приходността на групата. През 2008 г. печалбата от банките от страните на Нова Европа се увеличава до 137 млн. евро или 21% от общите приходи на групата. В сравнение с 2007 г. този процент е 8,9 % при печалба от 73 млн. евро от международните пазари, в които има присъствие групата.

“В настоящите извънредни финансови условия Юробанк И Еф Джи продължава да отчита печалба и да се радва на силна капиталова позиция (коефициент на капиталова адекватност 12.4%), и солидна ликвидност. В същото време групата използва своята доходност, за да създаде буферни провизии на стойност 240 млн. евро, за да се защити от потенциална обезценка на кредити в бъдеще, засилвайки своя баланс. Приоритетите ни занапред ще бъдат да увеличим нашата способност за генериране на приходи от основна дейност преди заделянето на провизии. Допълнително ще се стремим да подобрим процеса на управление на риска, да съхраним качеството на кредитния портфейл и да задържим разходите на всички нива. С чувство на отговорност групата ще продължава да подкрепя компаниите и домакинствата в настоящия предизвикателен климат и да гради с клиентите си връзка, основана на доверие. Нещо повече, групата продължава да подкрепя стабилизирането на икономиките на Централна и Югоизточна Европа, пред които все още има положителни, дългосрочни перспективи за растеж и за конвергенция с икономиките на Западна Европа”, заяви Николас Нанопулос, главен изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи.

Пощенска банка

, с юридическо име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с общи активи, възлизащи на 79.4 милиарда евро и над 24,000 служители, която предлага своите продукти и услуги в мрежата си на повече от 1,700 локации и чрез алтернативни канали на дистрибуция.