Юробанк И Еф Джи с печалба от 414 млн. евро преди провизии през третото тримесечие на 2009 г.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Юробанк И Еф Джи с печалба от 414 млн. евро преди провизии

25 ноември 2009 г., Атина

•Нетната печалба на групата достига 111 млн. евро през третото тримесечие

Юробанк И Еф Джи отбелязва нарастване на печалбата с 6,4%. през третото тримесечие на 2009 г., като тя достига рекордно ниво от 414 млн. евро преди провизии. За тримесечието е отчетен ръст и на нетната печалба от 26,6%, която достига 111 млн. евро. За първото и второто тримесечие на 2009 г. печалбата е съответно 81 млн. евро и 88 млн. евро. Общият коефициент на капиталовата адекватност към края на септември е 12,7% – сред най-високите нива на гръцкия пазар, благодарение на няколко фактора, сред които успешното пласиране на 300 млн. евро хибриден капитал и продажбата на ценни книжа за 250 млн. евро.

В Гърция и страните от Нова Европа се наблюдава увеличение на обема на привлечените депозити, които нарастват с 1,7 млрд. евро през последните девет месеца и в края на периода обемът им достига 47,4 млрд. евро. Съотношението кредити към депозити намалява до 116,5%, в сравнение с нивата от 120% година по-рано, и е сред най-ниските измежду сравними европейски банки.

Групата продължи да подкрепя бизнеса и домакинствата, като разработи нови кредитни продукти и инициативи. Въпреки осезаемото охлаждане на кредитната експанзия в Нова Европа и Гърция вследствие на глобалната икономическа рецесия, на групово ниво новите кредити, отпуснати на средни и малки предприятия, както и жилищни кредити достигнаха съответно 6,6 млрд. евро и 0,5 млрд. евро през деветмесечието на годината. Общите кредити, отпуснати от групата, през третото тримесечие на 2009 г. нарастват с 0,6% или 336 млн. евро до общо 56,7 млрд. евро.

Оперативните разходи на групата запазват нивата си от второто тримесечие на годината или 364 млн. евро, но се отбелязва значително намаляване в размер на 6,6% на годишна база. Този показател поставя банката на водещи позиции на гръцкия пазар. Съотношението разходи към приходи към края на третото тримесечие е 46,8% в сравнение с 48,3% през предходния тримесечен период.

В края на септември общите активи на групата на пазарите от Нова Европа са 21 млрд. евро, кредитите достигат 14,3 млрд. евро, а депозитите надминават 9,6 млрд. евро. Общите приходи през третото тримесечие на годината нарастват до 247 млн. евро, от 241 млн. евро през второто и 234 млн. евро през първото тримесечие.

Пощенска банка

, с юридическо име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с активи, възлизащи на общо 84,3 милиарда евро и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в мрежата си от над 1 600 локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите банкови групи с присъствие в 40 страни.