Шефът на борсата разпуска с гмуркане

FacebookTwitterLinkedInEmail

в. Стандарт, 29.01.2010 

 

Фен на подводното гмуркане ръководи борсовите ни дела. От седмица изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин е председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса-София. Спускането в морските дълбини е една от слабостите на банковия шеф. Нашето море обаче не е подходящо за практикуване на екзотичното хоби, защото може да се видят само потънали кораби. Най-впечатляващите рифове Ягодин е “спускал” наскоро край Мексико. Мечтае обаче да изучи и дълбините край Австралия и Нова Зеландия, както и да посети Южна Америка. Подобна ваканция ще отнеме поне 3 седмици, а засега не мога да отделя толкова време, така че остава в по-далечните ми планове, казва финансистът. В последните години семейството му прекарва летните си ваканции на родното Черноморие. През зимата обаче с голяма компания от приятели задължително са на ски в Австрия.

 

Най-голямата гордост на банкера са Константин и Йоана, които скоро ще навършат 15 г. Въпреки че са близнаци, двамата са много различни, разказва баща им. Учат в руската гимназия, но вече са решили с какво ще се занимават по-нататък. Константин иска да става финансист, но това е изцяло негово решение, аз нямам пръст, но съм много доволен, че иска да работи в моята сфера, казва Ягодин. Йоана пък има слабост към изкуствата, рисува и е много артистична.
 

Съпругата Десислава също има финансово образование, даже доскоро е управлявала финансовите активи на наш голям пенсионен фонд. После решава радикално да смени попрището си и като бивша волейболистка се връща към спорта. Ръководи федерация за любителски спорт, която организира спартакиади за любителите на спорта.
 

Въпреки че съпругата му има достатъчно опит в инвестиции и финансиране, за семейния бюджет се грижи изцяло Асен Ягодин. Така е още отпреди да се оженим и до ден днешен, казва банкерът. Винаги съм играл на борсата, признава той. Много съм активен, непрекъснато купувам и продавам. Имало е периоди, в които почти всичките ми свободни средства са били вложени на борсата ни, признава новият шеф на капиталовия ни пазар. В последните години пренесъл част от вложенията си в недвижимости – жилище и ваканционен имот в Слънчев бряг, където семейството прекарва почивките си. На въпроса за какво би похарчил последните си пари, финансистът отговаря, че обикновено се стреми винаги да заделя “резерви”, но ако се наложи да се раздели с тях, ще бъде за нещо нематериално – например да вложи в допълнителна квалификация. Съветвам и хората винаги да имат някакви налични средства, да не влагат всичко, обяснява Ягодин. И допълва, че за него е много важно като ръководител на борсата да върне атрактивността на пазара. Разчита много не само на големите инвеститори и на частните фирми, които ще изберат да се финансират чрез борсата, но и на държавата, която да предложи привлекателни дружества за търгуване.
 

Банковата кариера на Асен Ягодин е изцяло свързана с Пощенска банка. Веднага след като се дипломира в УНСС със специалност финанси, през 1993 г. започва работа там. Минал е по всички стълби в кариерата. Първоначално започва работа в софийски клон на банката, след което преминава в Централно управление като дилър в “Паричен и капиталов пазар”. През 1999 г. заема позицията началник Управление “Ликвидност”, а през 2001 г. е избран за член на Съвета на директорите на банката. От 2004 г. е и изпълнителен директор. Междувременно трупа професионален опит чрез специализации в Салмон Смит Барни – Лондон, Австрийския институт за финансови деривати, Министерството на финансите на Люксембург. През 2005 г. успешно завършва и магистратура по бизнес администрация в Американския университет в Благоевград.