Театър Сфумато – част от културната програма Артконтакт на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

Театър СФУМАТО с нова сграда

Театърът открива сезона с новите си постановки – “Долината на смъртната сянка” – “Альоша” и “Иван” по романа на Достоевски “Братя Карамазови”

На 22 май 2004 г. Театрална работилница “Сфумато” ще открие новата си театрална сграда на ул. “Димитър Греков” № 2 (парк “Заимов”) в реконструираната и обновена баня “Подуене”.

Откриването слага край на над три годишното номадско съществуване на театралната работилница, останала без дом през лятото на 2001 г.

Новата сграда на ТР “Сфумато” е първата посроена с помоща на държавата, театрална сграда  от 1978 г. (театър “София”) до ден днешен.

Закъснелият, петнадесети сезон на ТР “Сфумато” ще бъде открит с представления на двете части на “Долината на смъртната сянка”: “Альоша” (първа част) и “Иван” (втора част), по класическия роман “Братя Карамазови” на Ф. М. Достоевски. Спектаклите са част от програма “Достоевски”, с която създателите на “Сфумато” проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев възнамеряват да одухотворят новото театрално пространство.

Новата сграда ще бъде осветена според православният обряд от отец Николай на 20 май.  На същата дата от 11.00 часа ще се състои и пресконференция, на която ще бъдат официално представени сградата и бъдещите творчески намерения на ТР “Сфумато”.

Откриването на новия дом на ТР “Сфумато” е част от ARTCONTACT –културната програма на Пощенска банка. Целта на инциативата е в един цялостен проект да бъдат обединени най-добрите образци на българското съвременно изкуство и същевременно да се се сподели емоцията от контакта с изкуството.

Наред с програма “Достоевски” на ТР “Сфумато”, в рамките на проекта ARTCONTACT, Пощенска банка подпомага и организира редица интересни събития. Част от инициативите в мащабния проект са концерти на  големия музикант Теодосий Спасов, национален конкурс за художествени проекти,  нови представления на Сатиричния театър, арт-пленер за млади художници в рамките на фестивала “Аполония”, нетрадиционна изложба в пространствата на ТР “Сфумато”.