С лекция на тема Organization and culture приключиха обученията на участниците в програмата за растеж Dare to Scale 2020

FacebookTwitterLinkedInEmail

Основателят на Software Group Калин Радев закри цикъла от трейнинги, през които преминаха предприемачите.

 

Интензивната обучителна програма на предприемачите от Dare to Scale 2020 завърши с лекцията Oganization and culture, а в ролята на техен ментор влезе основателят на Software Group Калин Радев. Програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor се провежда за втора поредна година с подкрепата на Пощенска банка и осигурява възможността на участниците в акселератора да преминат през 4-месечен цикъл от трейнинги и лекции, чрез които да натрупат ценни знания, необходими за всеки бизнес, ориентиран към растеж.
 
В последния уоркшоп участниците получиха важни напътствия и съвети, свързани с предизвикателствата, пред които ще се изправят по отношение на управлението на човешкия ресурс в процеса на разрастването си. Според техния ментор Калин Радев именно това е най-сложният момент, който им предстои – да минат през трансформацията на порастването, без да загубят контрол върху компанията си. Той предупреди предприемачите, че това предизвикателство ще настъпи, когато броя на служителите им започне да надхвърля 100-120 души и те загубят видимост върху всички хора в структурата. Радев сподели много казуси и примери от личния си опит, като даде важни съвети на предприемачите, свързани с подбора на кадрите, вътрешната система за промотиране и стимулиране на служителите, всекидневната комуникация, делегирането на отговорности и контрола на работата.
 
Той подчерта, че е един от най-важните елементи в управлението на хората е общуването с тях и сподели, че комуникацията между звената е ключовият фактор за успеха на компанията. Според него, за да работят добре, хората трябва да получават детайлна информация какво се случва и какво предстои. Радев предупреди предприемачите, че един от най-големите проблеми, с който ще трябва да се справят, е да се научат да усещат настроенията на колектива, защото много често хората пречупват истината през собствените си страхове и са склонни да тълкуват ситуацията противоречиво. Един от най-важните съвети, които Радев даде на участниците, е да не се страхуват да споделят откровено пред екипа си, когато има някакъв проблем в компанията. “Направете го и ще се изненадате каква енергия и отдаденост ще получите в отговор“, каза той.
 
Според Калин Радев “почти всичко в бизнеса и живота може да се сметне“ и това е подходът, който той следва в управлението на процесите и хората, като интегрира системи, които му позволяват да проследи и оптимизира изпълнението на задачите.
 
След серията от обучения и уоркшопи за предприемачите от Dare to Scale предстои най-важният и решаващ момент – заключителното събитие (Demo Day), на което участниците в програмата ще представят проектите и идеите си пред утвърдени бизнес лидери в страната.

 

PB_colaj_Dare-to-scale-03.12_new