“Създаването на стойност е по-важно от самия продукт” – с този съвет към предприемачите Васил Тeрзиев откри обучителните панели в Dare to Scale 2020

FacebookTwitterLinkedInEmail

Успешният предприемач беше първият ментор в серията от практически обучения, през които ще преминат компаниите в следващите 4 месеца.

 

С тренинг на тема Product-Market Fit стартираха практическите обучения на 12-те компании, които се включиха във второто издание на програмата за растеж Dare to Scale, която се осъществява с подкрепата на Пощенска банка за втора поредна година и цели да подпомогне стремежа на българските предприемачи за по-мащабно разрастване на дейността им – включително и на глобално ниво.
 
В ролята на ментор на предприемачите влезе Васил Терзиев, председател на Борда на Endeavor Bulgaria, партньор в Eleven Ventures и съосновател на Telerik Academy. Терзиев обсъди с тях кои са принципите на успешното позициониране на продукта на пазара. За изненада на всички той посочи, че фокусът на проспериращия бизнес не трябва да бъде върху продукта, а върху създаването на стойност и затова посъветва предприемачите винаги да се ръководят от въпросите с какво е полезен продуктът и на кого помага.
 
Споделяйки личния си опит, Терзиев посочи няколко стъпки за правилното позициониране на компаниите на пазара, като им препоръча по възможност да идентифицират профила на своя идеален клиент, да следват прости бизнес модели и винаги да изграждат минималистични стратегии, които могат да си позволят.
 
Като стратегия за позициониране в един вече структуриран пазар Васил Терзиев посъветва предприемачите да предлагат специфични решения в съответната сфера, което ще ги отличи от голямата конкуренция и ще създаде тяхната уникална стойност.
 
Още в началото на своята лекция той призова участниците да не забравят пътя, който са извървяли и когато достигнат по-високите мащаби, към които се стремят, да направят за някой друг това, което те сега получават като подкрепа за бизнеса си.
 
Програмата Dare to Scale продължава със специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението им са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, продажби, финансово планиране и набиране на капитал и др.

 

PB_media center_kolaj