“Силен старт с Пощенска банка” за българските ученици

FacebookTwitterLinkedInEmail

Силен старт с Пощенска банка” за българските ученици

Отличници от езиковите гимназии ще се борят за награден фонд от 80 000 лв

8 юни 2005 г.

Пощенска банка обяви началото на новата си програма  за подпомагане на българското средно образование на прес-конференция, на която присъстваха представители на Банката и Министерството на Образованието и Науката. По програма “Силен старт с Пощенска банка” отличници от езиковите гимназии в цялата страна ще се състезават за награден фонд от 80 000 лева, разпределен в стипендии за ученици.

Всеки от 24-те хиляди ученици, които ще положат Националния изпит по чужд език след подготвителен клас в специализираните и езикови гимназии в страната, може да се включи в програмата, съобщиха от Пощенска банка. Финансовата институция ще награди първите 200 ученици, които изкарат най-висок успех на изпита, провеждан от Министерството на Образованието и Науката. Така при средно 200 ученици с отличен резултат от изпита, всеки от тях ще получи стипендия в размер на 400 лева, уточняват от Банката. При повече отлични оценки ще се отчита и успехът от обучението през първата година в гимназиите.

Пощенска банка е традиционен партньор на образованието в страната и една от институциите, които отделят средства и сили за подпомагането на социално-значими инициативи в сферите на образованието, културата и спорта. “Амбицията ни е програма “Силен старт с Пощенска банка” да накара учениците да погледнат от друг ъгъл на образованието си – като инвестиция в тяхното успешно бъдеще”, заяви Антъни Хасиотис, Главен изпълнителен директор на Банката. “Подобна стъпка за подпомагане на българското средно образование се осъществява за пръв път от финансова институция в България. Радваме се, че днес тези деца ще имат още един силен мотив да учат повече – а силната мотивация предопределя и силния старт в живота”, добави Асен Ягодин, Изпълнителен Директор на Пощенска банка.

Наградният фонд от 80 хиляди лева ще бъде разпределен в пет региона, което ще осигури равна възможност на ученици от всички градове в страната да кандидатстват за стипендията. В първия регион се включват гимназиите в София град; във втория – София област и градовете в Югозападна България – Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив; в третия регион – Северозападна и Централна България, се включват училищата във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Габрово; в четвъртия – Североизточна България – Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна. Петата област обединява училищата в Южна и Югоизточна България – Стара Загора, Хасково, Смолян, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.

Наградите ще бъдат връчени на отличниците на специални церемонии, организирани в петте региона, в началото на новата учебна година.