Румен Радушев на Residential Forum: Основни тенденции в имотния бизнес са балансирано предлагане, разумни купувачи и стабилен пазар

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Румен Радушев, мениджър сектор “Банкиране на дребно” в Пощенска банка, взе участие в най-голямото събитие за жилищния сектор в България – Residential Expo и Residential Forum 2023, което се проведе в София. Заедно с други експерти, той се включи в панел, в който обсъдиха пазара на жилища, инфлацията, доходите, и предизвикателствата в имотния сектор.

Участниците в панела споделиха мнение, че в момента основни тенденции в имотния бизнес са балансирано предлагане, разумни и спокойни купувачи, и стабилен пазар. От своя страна Румен Радушев цитира актуални данни от последните пет месеца на тази година. “В Пощенска банка отчитаме ръст от 9% на броя сделки и 16% ръст в средния обем, който отпускаме спрямо същия период на миналата година“, сподели той и допълни, че в Пощенска банка средният размер на одобрено финансиране е 85 000 евро.
 
Пред гостите и другите експерти Радушев бе категоричен, че, както и досега, поведението на банките ще бъде предвидимо, без резки движения. “Радостно е, че е налице много висока финансова култура сред клиентите ни, а Националният статистически институт отчита, че ръстът на доходите в официалните възнаграждения е двуцифрен и е над ръстовете на инфлацията, което показва, че потребителите могат да посрещнат своите ежедневни разходи и да планират подобрение на стандарта си на живот“, заключи още той.
 
Румен Радушев определи като основен двигател на пазара средната класа и посочи, че тя се разширява и все повече хора влизат в нея, като съответно търсят по-висок стандарт на живот с по-добра среда и привлекателна локация. “От тази гледна точка мога да посоча, че финансирането основно се случва в пет големи града. София, обаче, в следствие на динамики от миналата година, леко спада като процент на реализирана продукция и за петте месеца на тази година е 58%, спрямо 61% за същия период на миналата година“, анализира той и обобщи, че в страната все още инерцията е много силна.

По отношение на самоучастието, продължава средно около 30% от финансирането да е за сметка на спестявания, каза още той.
 
“Ще има динамика при цените, но не и по начина, по който го усетиха в САЩ е или жителите на западна Европа и скандинавските държави. В средносрочен план, това което ще се случи в България се по отношение на лихвени проценти и цени на имотите се очаква да бъде по плавно. Този ефект, обаче е необходим и той ще спомогне за баланса на пазара и неговото последващо развитие“, изтъкна още Радушев.

Той завърши участието си като изрази увереност, че ръстът на доходите ще продължи да бъде двуцифрен, което ще обуславя бъдещото позитивно развитие на пазара на недвижими имоти.