Реч на г-н Антъни Хасиотис по случай двайстата годишнина на банката

FacebookTwitterLinkedInEmail

Уважаеми господа министри, Ваши превъзходителства,

Уважаеми г-н Заместник-управител на Българска народна банка,

Дами и господа,

Скъпи приятели,

Тази вечер е много специална вечер, изпълнена с емоции и бих искал на първо място да благодаря на всички за това че сте тук, за да отпразнуваме заедно нашата 20-та годишнина.

Вашето присъствие е удоволствие и чест за нас, кара ни да се чувстваме горди и най-вече ни дава сили да продължим – да ви служим, да работим за вас, да работим заедно с вас, да ви предлагаме възможно най-добрите банкови продукти и услуги, и не само – като цяло да продължим с изграждането на една от най-добрите български банки в страната днес, нашата Пощенска банка.

Разбира се, обръщам се с благодарност и към нашите акционери и висши мениджъри от “И Еф Джи Груп”, за тяхната визия, ангажираност и непоколебима подкрепа (финансова и друга), както и за съдействието, което сме получавали през всички тези години, за да продължим да се развиваме и да изградим една изключително солидна, стабилна и динамична институция в България. Една системна банка, която всички ние познаваме, в която вярваме и която уважаваме.

Позволете ми да ви върна малко назад във времето – в началото през 1991 г., когато започна Първата глава от нашата корпоративна история. Първият ни клон отвори врати и много скоро се разрасна значително, с екип от трудолюбиви и всеотдайни служители. Тогава всъщност се роди Пощенска банка!

Няколко години по-късно, през 1998 г. на пазара влязоха “И Еф Джи Юробанк” и AIG ALICO, когато в партньорство с равно участие придобиха приватизираната банка и с това започна Втората глава от нашата корпоративна история! С това се въведоха нов мениджмънт, нова структура и пред нас се откриха нови хоризонти. В средата на 2004 г., “И Еф Джи Юробанк”, водена от непрестанна амбиция и новаторско мислене, изкупи акциите на своя партньор и стана едноличен собственик на капитала. Тук започна Третата глава от нашата корпоративна история. По същото това време и самият аз се присъединих към групата, като получих възможност да ръководя банката гъвкаво и решително, и по този начин да изградим една солидна, надеждна финансова институция, която да помогне за растежа на икономиката, като предоставя на нашите клиенти и партньори най-добрите продукти и услуги и е предпочитан работодател от нашите служители.

Разбира се, не забравяхме и ангажимента си към общността, в която работим, като даваме винаги своя принос. Именно това беше нашата първоначална цел. Изградихме екип, повечето от членовете му все още са тук с нас и днес и заемат отговорни длъжности в банката.

Решаващ момент в нашата история беше последващото сливане с ДЗИ Банк през 2007 г., с което се постави началото на Четвъртата глава в нашата корпоративна история. Мога да кажа, че това бе един от най-предизвикателните моменти за мен и нашия мениджърски екип. Трябваше да обединим двете банки безпроблемно във всяко едно отношение – да се уверим, че нашите клиенти няма да бъдат засегнати, а напротив, ще просперират. След това се превърнахме в “Юробанк И Еф Джи България” АД, но за широката общественост останахме Пощенска банка – името, познато и обичано от хората.

В кратката си история сме имали моменти на слава и успехи. Имали сме и трудни моменти, моменти на съжаление. Но преди всичко, за всички нас в Пощенска банка, чувството, останало след всички тези години, е на удовлетворение и единност, чувството за подкрепата от страна на акционерите и ръководството да продължим да правим добро, с добри хора, за добри хора и за обществото. И мисля, че успяхме да постигнем всичко това. Мисля, че открихме вдъхновение и сила в себе си, за да го постигнем.

И така, стигнахме и до най-важния въпрос тази вечер: Къде сме днес и какво ни предстои?

Днес Пощенска банка е една от най-водещите банки в България, системна банка, с пазарен дял от близо 10% и общи инвестиции на И Еф Джи Груп в страната в размер от над 1 млрд. лв.! Ние сме лидери на пазара на депозити, жилищни кредити, в потребителското кредитиране и кредитните карти. Ние сме признати за една от най-добрите корпоративни банки в България, предпочитани от институционални клиенти заради нашия професионализъм. В същото време ние изпълняваме важна роля на местния паричен пазар, на пазара за държавни ценни книжа и в инвестиционното банкиране. И преди всичко ние работим като неделима част от една голяма бизнес общност в полза на нашите клиенти, служители, акционери и обществото като цяло.

Тук е мястото да заявя, в допълнение, че през всичките тези години ние се радваме на подкрепата и съдействието от страна на различни правителства и, което е най-важното, от страна на нашия регулатор, Българската народна банка. Когато казвам “ние”, имам предвид банките! Щастливи сме да работим в среда с политическа и финансова стабилност, която е атрактивна дестинация за инвестиции. Среда, в която и правителството, и БНБ, работейки от гледна точка на своите компетенции, проявяват далновидност и предвиждат мерки за предпазване от крайности и сътресения в системата. И от гледната точка на БНБ – да имаме своето място в една банкова система, която е здрава, силна, стабилна и безпроблемно функционираща.

И днес, в реалност, изпълнена с икономически предизвикателства, ние сме в очакване да отворим Петата глава от нашата корпоративна история – съвместно с “Алфа Банк”, като едно сплотено семейство на две равностойни водещи финансови институции, за да изградим заедно една още по-добра и развиваща се банка в бъдеще! Ако ми позволите да отделя една минута на моите колеги, присъстващи тук тази вечер, от “И Еф Джи Груп” и “Алфа Банк”: бих искал да благодаря на “И Еф Джи Груп”, че ми предоставиха шанса да работя за тях и заедно с тях! Със силната подкрепа на една от най-добрите банкови групи, имах вярата, че не е възможно да се проваля. Благодарение на тази увереност работих много съсредоточено, това ми даде сили да дойда тук преди 7 години и да работя в непозната дотогава за мен страна, където се говори различен език. И аз съм изключително благодарен за това, че приех предизвикателството. Благодарен съм за оказаната подкрепа и доверие. Те са безценни.

И разбира се, имам честта да приветствам тази вечер нашите партньори от “Алфа Банк”. Вярвам, че това, което ни предстои, крие още повече предизвикателства и вдъхновение. Заедно ще създадем третата по големина банкова институция в България и една от водещите 25 банки в Европа. Уверен съм, и в същото време много се вълнувам, че сливането ще създаде възможности и светло, многообещаващо бъдеще за всички нас. Просто трябва да го искаме достатъчно силно. И да повярваме, вие, аз…да, ние вярваме!

И на последно място, но и най-важно за мен от всичко, искам благодаря на екипа на Пощенска банка, нашите 3000 прекрасни, посветени на работата си, професионални бойци, които печелят битки всеки ден. Напълно съм наясно, че без тях, без тяхното доверие, преданост и подкрепа, нямаше да стоя пред вас тази вечер. Днес съм изпълнен с гордост, каквато смятам, че всеки работещ за Пощенска банка трябва да изпитва. Израснахме заедно. Сега трябва да продължим напред, заедно, и това е нова огромна отговорност и чест.

В заключение, бих искал да кажа, че днес е нашият ден. Тази вечер е нашата вечер. Всички ние свършихме чудесна работа. Останахме стабилни в бурни времена. Ползваме се с доверие. И моето лично пожелание към екипа – а това означава към банката – е да получи признание за това, което в действителност представлява. Страхотен екип на страхотна банка. Зад нас са 20 вдъхновяващи години. Надявам се, че занапред ни очакват още 20 такива години, поне! Единственото нещо, което трябва да направим, е да .. продължим напред! И както казва Пабло Пикасо: “Вдъхновението съществува, но може да ни осени само докато работим”. Благодарим Ви!

Антъни Хасиотис, Главeн изпълнителен директор на Пощенска банка