Резултати на Юробанк И Еф Джи Груп за 2009 г.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Резултати на Юробанк И Еф Джи Груп за 2009 г.

12 март 2010 г.

Нетната печалба на групата за 2009 г. възлиза на 362 млн. евро (с 45% по-малко отколкото през 2008 г.)

През 2009 г. Юробанк И Еф Джи Груп повиши значително ликвидността си, увеличавайки депозитната си база с 1,2 млрд. евро. Групата, представлявана в България от Пощенска банка (с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД), присъства в 8 страни в Централна и Югоизточна Европа. По повод на обявените резултати на групата главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис заяви:

“В една бурна година, Юробанк И Еф Джи Груп постигна стабилни резултати, солидна доходност и висока капиталова адекватност, демонстрирайки своята способност успешно да се справя с настоящите предизвикателства. Печалбата на групата за годината достигна 362 млн. евро преди еднократен данъчен ефект, а общата капиталова адекватност се увеличи с 2,3% до 12,7%.

Пощенска банка, банкова институция, регистрирана в България и работеща под надзора на Българската централна банка, затвърди присъствието си като системна банка, с обща инвестиция в страната от приблизително 1 млрд. лв. Четвъртата по големина банка в страната по депозити, Пощенска банка се радва на солидна финансова стабилност.

С българските си дружества Юробанк И Еф Джи е голям работодател с повече от 3,000 служители и 219 клона и бизнес центрове в цялата страна и има сериозен принос към икономиката на страната. Освен това, чрез банковите си взаимоотношения с регионални корпоративни клиенти, Пощенска банка насърчава и улеснява чуждестранните инвестиции в България.

Пощенска банка възнамерява да продължи да действа като стабилизираща сила, като отговорно работи за своите клиенти в България и българската икономика.”

“Юробанк И Еф Джи Груп е дългосрочен инвеститор в целия регион, тъй като международната дейност е основен стълб на стратегията на групата за бъдещ растеж. Този ангажимент беше потвърден през 2009 г., когато Юробанк И Еф Джи оглави, заедно с други регионални банкови групи, инициативи от глобален мащаб, целящи да насърчат подкрепата на регионалните икономики чрез Европейската комисия и чрез “Виенската инициатива”, в сътрудничество с МВФ, ЕБВР и ЕИБ.”, допълни г-н Хасиотис.

Анализ на финансовите показатели

Приходи от лихви

Приходи от такси и комисиони

Общи приходи

Оперативни разходи и ефективност

Печалба преди провизии

Кредити

Депозити & Ликвидност

Капиталова адекватност

Нова Европа

През 2009 г. активите в региона възлизаха на 21,5 млрд. евро, кредитите достигнаха 14,5 млрд., а депозитите от клиенти се увеличиха с 938 млн. евро до 9,7 млрд. евро. На оперативно ниво, общите приходи намаляха с 7,1% на годишна база до 970 млн. евро от 1,04 млрд. евро през 2008 г., допринасяйки с 32% за общите оперативни приходи на групата. В същото време разходите отбелязаха значителен спад от 9,7% на годишна база, достигайки 604 млн. евро в сравнение с 669 млн. евро през 2008 г. По този начин съотношението на разходи към приходи намаля от 64,1% през 2008 г. до 62,3% през 2009 г.

Въпреки световната финансова криза и рецесия, която до голяма степен се отрази на икономиките на регионa, средносрочнaтa перспективa за растеж на тези икономики остава положителнa, като те постепенно навлизат във фаза на стабилизиране, след координираните усилия от страна на местни правителства, централни банки и други международни институции за предоставяне на финансова подкрепа. Възстановяването се очаква да бъде постепенно и ще отнеме време, преди последиците от кризата да са напълно преодолени. Юробанк И Еф Джи ще продължи да допринася за възстановяване на икономиките на “Нова Европа”, тъй като присъствието на групата в региона има стратегическо значение и ще бъде значим източник на приходи в бъдеще.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с активи, възлизащи на общо 84,3 милиарда евро и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в мрежата си от над 1 600 локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите банкови групи с присъствие в 40 страни.