Развитието на пазара на имоти в последната година дискутира Николай Лазаров в подкаста “Парите говорят“

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
Николай Лазаров, началник управление “Продажби Индивидуални клиенти” в Пощенска банка направи задълбочен обзор на пазара в условията на пандемия, на взетите мерки от страна на държавата, както и на редицата мерки и предложения, които Пощенска банка предприе в помощ на клиентите си – физически и юридически лица. Той взе участие във финансово-икономическия подкаст “Парите говорят“.

 

“Сега, след година и половина, можем да потвърдим, че кризата не остави негативен отпечатък върху пазара на имоти”, посочи по време на дискусията Николай Лазаров като добави, че това от своя страна дава увереност на банките да действат спокойно в кредитирането.

 

“Жилищните кредити са едни от най-сигурните за клиентите ни и за банката, защото те са обезпечени с актив, който е материален, заяви той и акцентира върху съществената роля на кредитора, която се изразява в обективната преценка на доходите на клиента и обема на кредитиране, с което той ще постъпи в кредита. Николай Лазаров посъветва слушателите на подкаста винаги да се стремят да осигурят по-висок дял самоучастие, когато вземат кредит за закупуване на имот.

 

“В момента има търсене на имоти и ние в Пощенска банка усещаме този интерес от страна на клиентите, защото хората имат доходи и желаят да ги инвестират там, независимо дали за себе си или за децата си”, отбеляза той и допълни, че сред факторите за този силен интерес са лихвите по ипотечните кредити, които са на историческо ниско ниво. Николай Лазаров каза, че това, в комбинация с ръста на доходите, окуражава потребителите да гледат по-смело към кредитирането. Качеството на новото строителство тепърва ще играе своята много важна роля, защото ще продължава да бъде по-търсено, допълни той.

 

Николай Лазаров обясни по време на разговора, че все повече купувачи се интересуват доколко дадено жилище е съобразено с природата, каква архитектура е, има ли отделно работно помещение.