Зелени инициативи

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка се стреми да ограничи негативното въздействие от дейността си върху околната среда и да използва всяка възможност да допринесе за опазването на природата. Елементите на програмата са представени в следните проекти:


Покани жива елха у дома. С грижа за нашето утре!

Понякога се иска малко, за да промениш много. Тази зима посланието на Пощенска банка е да се вгледаме в малките, но значими жестове, които ни правят по-добри. “Покани жива елха у дома. С грижа за нашето утре!” е нова инициатива на банката, която цели да съхрани природата и да създаде промяна в отношението към коледните дръвчета. Съвместната кампания на Пощенска банка и фондация “ЕкоОбщност” призовава тази Коледа всички българи да отгледат и залесят живи коледни дръвчета. Предлагаме ви кратка интерактивна книжка с инструкции за това как да направите най-правилния избор на елха, как да се грижите за нея и как да я засадите.


***

Корпоративна щафета на Бегач и Пощенска банка

Пощенска банка и спортен клуб “Бегач” организират щафетно бягане в рамките на Sofia Evening Run на 27 октомври 2013 (неделя). Целта на събитието е да промотира благотворителността, корпоративно-социалната отговорност и да засили идеята за отбор на вашата организация. Събитието се извършва в подкрепа на София и югозападен регион – кандидат за европейска столица на културата 2019.

***

ПАРКирай се на зелено

Между 12 август и 22 септември 2013 г. Пощенска банка реализира проекта “ПАРКирай се на зелено” – специално обособен кът в Южния парк в София, предлагащ на посетителите възможност за почивка и забавления сред природата. Проектът е част от ангажимента на банката да реализира инициативи в полза на общността. На разположение на посетителите на софийския парк бяха удобни меки мебели, безплатна библиотека с над 60 актуални заглавия за деца и възрастни, топки за футбол и волейбол, комплекти за федербал и безплатен Wi-Fi. Банката организира специална читалня за детски приказки на открито, турнири по Табла и настолната игра “Катан”, демонстрации на училище по роботика Robopartans, работилници за оригами, детска архитектурна работилница и работилничка на мечтите – за изработване на бижута с благотворителна цел.

 

***

Пощенска банка подкрепи PARKing day София
Пощенска банка се включи в Глобалната инициатива PARK(ing) Day, която се проведе в София на 20 септември. В рамките на третото поредно издание на проекта за България банката преобрази две паркоместа срещу клона на ул. “Цар Иван Шишман” 31 със зелена зона с удобни меки мебели и библиотека на открито. Приятна изненада за посетителите беше шаржистът Йордан Попов, който запечата емоциите им по неповторим и забавен начин.

CSR-05

 

***

Кристално чисто Панчарево

През септември 2008 г. Пощенска банка официално стартира своя проект “Кристално чисто Панчарево”. С него банката поема ангажимент да се грижи за чистотата и облагородяването на района на Панчаревското езеро.

През 2010 г. проектът премина под мотото “Кристално чисто Панчарево за всяко дете”, а освен почистване на района банката организира пикник сред природата за деца в неравностойно положение.

01-Panncharevo_Sofia grad

Проектът “Кристално чисто Панчарево” през 2011 и 2012 г. се реализира в рамките на мащабната инициатива на bTV “Да изчистим България за един ден”. В резултат на колективната работа на служителите на банката и местните жители районът бе изчистен от близо един тон боклуци.

 

***

Зелен борд

През 2008 г. финансовата институция предприе първи стъпки към природосъобразно поведение вътре в организацията, сред които употреба на сертифицирана FSC хартия от устойчиво управлявани гори и внедряване на енергоспестяващо осветление в помещенията на банката.

Print

През 2009 г. в Пощенска банка стартира вътрешна програма за насърчаване на екологичното поведение на служителите, озаглавена “Зелен старт с Пощенска банка”. Целта на програмата е да повишава информираността по теми, свързани с опазването на околната среда, но и да набелязва областите за екологично подобрение и да предлага мерки в тази насока на ръководството на банката.

Print

В банката заработи и Зелен борд, състоящ се от доброволци, които са загрижени за природата и имат желание да работят за зелената кауза в рамките на организацията. Част от членовете на борда са представители на структурни звена в банката, които са с основно значение за провеждането на нейната екологичната политика (“Операции”, “Сгради”, “Човешки ресурси”, “Корпоративни комуникации” и “Информационни технологии”). Останалите членове са колеги, които заемат различни позиции в компанията. Зеленият борд на банката работи съгласно предварително одобрена годишна стратегия и провежда редовно заседания. Един от проектите на борда е вътрешното състезание за най-екологичен офис на Пощенска банка, което се провежда всяка година.

Print