Приемането на единната европейска валута е стратегически ход и предизвикателство за всички нас

FacebookTwitterLinkedInEmail

 
За мен е удоволствие в началото на годината да приветствам членовете на Асоциацията на банките в България от страниците на електронния бюлетин.

Насочваме поглед напред в 2024 г., където ни чака може би най-важното предизвикателство за следващите 366 дни, а именно подготовката за членството на страната в еврозоната. Вярвам, че на 1 януари 2025 година, България ще посрещне еврото като новата национална валута на страната и като символ на по-задълбочената ни интеграция с Европейския съюз. Убедена съм, че всички в държавата ще работим много упорито това да се случи – правителството и парламентът с навременното изработване и приемане на необходимите закони, за да може ние, бизнесът, да имаме достатъчно време за подготовка и изпълнение на изискванията.

Тук трябва, обаче да си напомним, че имаме още много работа, особено по отношение на физическата обмяна на банкнотите и монетите – процес, свързан със значителни логистични предизвикателства и финансови разходи.

АББ активно ще се включи в провеждането на правилната комуникационна кампания, тъй като в обществото са налични редица необосновани притеснения. Затова още повече е необходима такава кампания, която да представи на българския народ ползите от приемането на еврото – повишаване на благосъстоянието и ускореното достигане на средноевропейските стандарти на живот. Сред позитивите от този стратегически ход се очаква да бъдат липсата на валутен риск и на такси за превалутиране.

Другата голяма тема, която ще засяга всички нас, са инициативите в областта на опазването на околната среда, социалните политики и корпоративно управление, т.нар. ESG. Ролята на банките е основно да се фокусираме върху областите, върху които ние можем да повлияем най-много, за да постигнем положително въздействие. Банките са ключови участници в зелената трансформация, като ускоряваме пътя към климатична неутралност не само през декарбонизация на собствените си операции, но и чрез приоритетното финансиране на проектите на нашите клиенти. Опазването на околната среда е най-видимият аспект от тези инициативи, но далеч не е единственият. Ние сме водещи по отношение на промотирането на добрите управленски практики, участието на жени в управлението и независимостта на нашите контролни органи.

Нашата отговорност не е само към нашите акционери и клиенти, но и към обществото като цяло. Поради това отделяме много време и ресурси за програми за корпоративна социална отговорност. Една от най-важните от тях е насочена към темите, свързани с финансовото благосъстояние на гражданите, финансовата устойчивост на фирмите, финансовото образование, както и тяхното значение за стабилността на едно общество. Убедена съм, че трябва да продължаваме дългосрочно и стратегически да инвестираме най-вече в образованието и финансовата грамотност на младите хора. Така допринасяме за цялостното развитие на средата у нас и създаваме условия за развитие на икономиката на знанието. Ученето през целия живот е единственият път към успеха. Децата днес са родени и израснали в дигитален и свързан свят и е необходимо да им помогнем в изграждането на самостоятелни навици за отговорно потребление, да ги научим на финансова грамотност и кибер сигурност.

Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред; убедена съм, че е въпрос на време да се случи и отпадането на контрола и по сухопътните граници. За нас като представители на бизнеса е важно да бъдат следвани и другите основни приоритети на страната ни като провеждането на балансирана фискална и дългосрочна данъчна политика, както и изпълнението на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Адекватното разпределение на средствата по Плана ще предпостави да бъде постигнат желан ефект на ускорено възстановяване на българската икономика с фокус към Зелената сделка и дигитализацията. И тук не мога да не спомена колко много инвестираме в дигитализация на нашите услуги и колко важно е за нас държавата да продължи да развива електронното управление. Ще дам само един пример – банките и финансовите институции са едни от най-големите ползватели на услугите на Министерството на електронното управление и средата за междурегистров обмен (RegiX).

Като председател на Асоциацията на банките мога да заявя, че ние, представителите на този ключов за икономиката на страната сектор, ще продължим да използваме силата на финансите, за да насърчим положителната промяна и да изградим свят, в който икономическият просперитет и благосъстоянието на околната среда вървят ръка за ръка.