Пощенска банка с рейтинг ВВ+

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка с най-високия кредитен рейтинг за страната

Банката получи кредитен рейтинг ВВ+ от международната агенция “Фич”

11.03.2004, София

Пощенска банка получи рейтинг ВВ+ по дългосрочните си задължения от международната агенция “Фич”, който показва развитието и стабилността на финансовата институция. По краткосрочните задължения на банката оценката е В, а като цяло перспективата, обявена от “Фич”, е положителна. Така Пощенска банка става третата банка в България, получила най-високия кредитен рейтинг, равен на този за страната – също с ВВ+.

Присъденият рейтинг е огражение на подкрепата на акционерите на Пощенска банка – втората по големина банка в Гърция EFG Еurobank Ergasias (с рейтинг А-) и американската животозастрахователна компания ALICO, съобщи авторитетната международна рейтингова агенция “Фич рейтингс”.

“Високият рейтинг, присъден ни от “Фич”, ще позволи на Пощенска банка да излезе на международните дългови пазари и ще даде възможност за привличане на външно финансиране под формата на кредитни линии и евро-облигации. Максимално високото ниво на рейтинга ще ни даде възможност това финансиране да бъде на цени, които са много по-близки до тези на суверенното финансиране”, заяви Асен Ягодин, Член на Управителния съвет и Началник управление “Ликвидност” в банката.

През изминалите години банката значително подобри информационната си система и контрола върху риска, благодарение на опита и добрия ноу-хау на основните акционери EFG Eurobank Ergasias, се казва в доклада на “Фич”. Пощенска банка, която е сред първите пет банки по показател на финансовите активи, е една от най-динамично развиващите се у нас. “Стремим се да бъдем лидер на банковия пазар чрез предлагането на максимално качествени продукти и услуги и главните ни усилия са концентрирани в тази посока”, коментира Панайотис Варелас, Главен изпълнителен директор на банката. Според него получения рейтинг е заслужено признание за усилията, които банката полага във въвеждането на модерни европейски стандарти и предлагането на широк спектър от проудукти и услуги.

При оценката на финансовата институция от “Фич” са взели под внимание подобряващата се рентабилност на Пощенска банка, както и добрата капиталова база, разумното количество на активите и франчайзингова дейност. От междунадорната институция отчитат, че банката е увеличила рентабилността си със стабилни темпове – увеличаване на печалбата и намаляване на разходите. Към края на септември миналата година резултатите на финансовата институция сочат почти 9 милиона лева нетна печалба, което представлява 14.4% възвръщаемост върху активите.

През миналата година Пощенска банка стартира промяна на цялостната си корпоративна идентичност, а в последните години вложи много средства и усилия в разработването на модерни банкови продукти. Те определят и значителното нарастване на кредитния портфейл на финансовата институция с 33% увеличение през 2002 година и 25% за деветмесечието на 2003-та. От “Фич” са оценили и активното разрастване на бизнеса на Пощенска банка в корпоративното банкиране и банкирането на дребно.