Пощенска банка с инвестиционен рейтинг, равен на държавния

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска Банка с инвестиционен рейтинг равен на държавния

Три български банки с най-висок рейтинг

06.08.2004, София

Три от най-стабилните финансови инстицуции в страната – Пощенска банка, ОББ и Булбанк получиха актуализация на кредитния си рейтинг ден след повишението на кредитния рейтинг на България.

Пощенска банка повиши дългосрочния си кредитен рейтинг до инвестиционно ниво “ВВB-”, еквивалентно с това на държавата. Това е най-високият възможен рейтинг за българска финансова институция.  Инвестиционния рейтинг  гарантира стабилността на трезора и определя мястото на Пощенска банка  в групата на най-надежните и перспективни финансови институции. При краткосрочният рейтинг на банката оценката преминава към  “F3” от “B” , а цялостната перспективата, обявена от “Фич”, е от положителна към стабилна.

Присъденият рейтинг е отражение на подкрепата на основния акционер на Пощенска банка – втората по големина банка в Гърция EFG Еurobank Ergasias (с дългосрочен рейтинг “А-”), съобщи рейтинговата агенция.

“Инвестиционният рейтинг, присъден ни от “Фич ИБКА”, е най-високият възможен към момента, което е сериозен показател за нарастващото доверие в Пощенска банка. Новата оценка на кредитния статус на банката дава по-широки възможности за представянето на нашата финансова институция на международните дългови пазари с оглед привличане на външно финансиране на по-ниска цена, съпоставима с тази на българския суверенен дълг. Това повишава по естествен начин конкурентността на предлаганите от Пощенска банка продукти за корпоративни клиенти и граждани, в подкрепа на стремежа ни за максимална близост с международните стандарти на банкиране.”, заяви Асен Ягодин, Изпълнителен директор и Член на Управителния съвет на Пощенска банка.