Пощенска банка с дългосрочен рейтинг BBB от БАКР

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка с дългосрочен рейтинг BBB от Българска агенция за кредитен рейтинг

БАКР дава стабилна оценка на перспективата за развитие на рейтинга на банката

7 юли 2011 г., София

Mihailovski_Hassiotis_520.jpg

Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) присъди на Пощенска банка дългосрочен рейтинг BBB и краткосрочен рейтинг А-2 при стабилна перспектива. Това е първата рейтингова оценка на банката направена от БАКР. Агенцията работи на българския пазар от 2002 г., като в момента е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС и присъдените от нея кредитни рейтинги важат в целия ЕС.

Оценката се базира на анализ на дейността и финансовите показатели на банката през последните пет години. БАКР присъжда на “Юробанк И Еф Джи България” инвестиционен рейтинг след обстоен преглед на работата на банката, вземайки предвид високата диверсификация и на кредитния, и на депозитния портфейл, добрата ликвидна позиция и утвърденото място на Пощенска банка сред най-големите банки в страната.

“Получената оценка е от голямо значение за нас, тъй като ще позволи на Пощенска банка да продължи успешно да привлича ресурс в страната и на международните пазари, който да предоставяме на българския бизнес и домакинствата, като по този начин стимулираме възстановяването на икономиката на страната. Доволни сме, че тази добра оценка е направена от експерти със задълбочени познания за българския пазар след сериозен анализ на дейността ни, финансовата ни сила и потенциала ни на българския пазар”, коментира Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Българска агенция за кредитен рейтинг (БАКР) е третата пълноправна рейтингова агенция в ЕС, регистрирана съгласно Регламент № 1060/2009 на Европейския Парламент и на Съвета на Европа. Присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия ЕС и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари агенции, без териториални или други ограничения. Рейтинговата скала на БАКР съвпада с тази на Standard & Poor’s.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 83,2 млрд. евро активи.

Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации, и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на
www.eurobank.gr
.