Пощенска банка става официален агент на люксембургския депозитар в сферата на попечителските услуги

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка става официален агент на люксембургския депозитар в сферата на попечителските услуги

Банката осигурява достъп на чужди инвеститори до пазара на български финансови инструменти

1 март 2010 г., София

От 1 март 2010 г. Пощенска банка става официален агент на люксембургския депозитар “Клиърстрийм Банкинг Люксембург” (Clearstream Banking Luxembourg), след като двете финансови институции подписаха споразумение да си сътрудничат в сферата на попечителските услуги. В качеството си на официален агент на най-големия европейски депозитар у нас Пощенска банка ще съдейства на чуждестранни инвеститори, клиенти на депозитара, при инвестиране в български финансови инструменти Споразумението на практика осигурява достъп на чужди инвеститори на нашия пазар.

Чрез Пощенска банка клиентите на “Клиърстрийм Банкинг Люксембург”, които инвестират в България, ще могат да се възползват от попечителски услуги у нас като трансфер, съхранение и администриране на финансовите инструменти. По-специално дейността ще се отнася до трансфер и съхранение на Държавни ценни книжа в БНБ, както и на финансовите инструменти, управлявани от българския “Централен депозитар” АД. Благодарение на сътрудничеството между двете финансови институции чуждестранни инвеститори ще могат да извършват трансфери, както срещу заплащане, така и чрез свободно прехвърляне на ценни книжа.

“Споразумението ни с люксембургския депозитар отваря широко вратите за много големи чуждестранни инвеститори, желаещи да инвестират в български финансови инструменти. Вярвам, че тази стъпка ще подкрепи местната борса и ще помогнем на бизнеса в страната да привлече свеж ресурс от международните финансови пазари”, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

“Клиърстрийм Банкинг Люксембург”

е най-големият европейски депозитар. Финансовата институция има утвърдени позиции на над 54 пазара по света, като двата най-нови са България и Румъния. И в двете държави за официален представител са избрани банки от групата на Юробанк И Еф Джи. Люксембургският депозитар разполага с изключително богато портфолио от международни клиенти, сред които водещи световни финансови институции и брокерски компании.

Пощенска банка

е сред лидерите на пазара на попечителски услуги у нас, като през 2009 г. беше определена за най-добра банка в областта на попечителските услуги на местни и чуждестранни институционални клиенти в България от проучване на списание “Глобал Къстодиън” към споменатите клиенти. Банката е на първо място на пазара по обслужване на договорни фондове и инвестиционни дружества като банка-депозитар с близо 51% пазарен дял. Функциите на банката в качеството й на попечител включват съхранение и извършване на операции с ценни книжа, информиране и обработване на корпоративни събития, извършване на плащания за сметка на клиентите, осигуряване спазването на нормативните и други правила, фискално агентство и др.