Пощенска банка представя Ardes.bg: С маратонски темпове до 35 млн. лв. годишен оборот

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

 

Програмата  помага на много фирми да надградят бизнеса си и да постигат успехи, като ги въоръжава с нови умения и знания, запознава ги с други предприемачи и съумява да им помогне да достигнат до следващото ниво в развитието си.

 

По-голямата част от фирмите са съвсем млади и са най-вече в области като IT технологии, биотехнологии или казано най-общо принадлежат към стартъп екосистемата.

 

Тази година за първи път в нея ще участва една компания, която е чист ритейлър и освен това е основана през вече далечната 1996 г. На всичкото отгоре тя е и доста развита – тази година оборотът й по всяка вероятност ще мине 35 млн. лв.

 

Става въпрос за варненската фирма “Ardes.bg”, която се занимава с продажба и сервиз на компютърна техника и има няколко магазина в страната. Към момента фирмата има обекти във Варна, София, Перник и Велико Търново, като тези в Перник и Велико Търново работят на принципа на франчайза.

 

Основателят й Димитър Димитров също е от Варна. Казва, че е създал фирмата си в една от най-трудните за бизнес години в България. През 1996 г. банките у нас вече гърмяха една след друга, стоките поскъпваха с темповете на хиперинфлацията, доларът в края на годината стигна 3000 лева, а заплатите на много хора бяха на стойността от 10 щатски долара.

 

В тези времена да създадеш фирма, която да продава компютърна техника, или каквото и да било друго, граничи с лека налудничавост. Но фирмата, изглежда по всичко, успява.

 

По същество това не е чист ритейлър. Димитров казва, че стремежът му винаги е бил не само да продава лаптопи, десктоп компютри, периферия, мобилни телефони, но и да осъществява пълен сервиз на продаваните изделия. Във фирмата има изградена цяла база за поддръжка на такава техника с гаранционен и извънгаранционен сервиз. И стремежът е не само да се продават отделни изделия, а да се предлагат цялостни IT решения, например за фирми, които в повечето случаи имат нужда от комплексни системи.

 

За да достигне 35 млн. лв. годишен оборот, фирмата се е движела като маратонец по думите на Димитър Димитров. Всяка година тя е отбелязвала лек, но затова пък устойчив ръст, докато достигне настоящия.

 

В нея вече работят 95 човека. Има хора, които работят от над 15 години за “Ардес”. А има и такива, които са напускали, работели са в чужбина или другаде в страната и след това се връщат отново.

 

След 5 години Димитров вижда фирмата си доста разширена, с търговски обекти на много места в цялата страна.

 

“Винаги съм се интересувал от програми за развитие. Привлича ме възможността да общувам с други предприемачи. Вярвам, че “Dare to Scale” ще ни помогне в това, защото винаги е ценно да се обучаваш и да израстваш”, споделя Димитър.