Пощенска банка получава нова кредитна линия за финансиране на частни предприемачи

FacebookTwitterLinkedInEmail

ЕБВР засилва подкрепата си за малките и средни предприятия в България

Пощенска банка получава нова кредитна линия за финансиране на частни предприемачи

Hyslop_Hassiotis_Yagodin_Milanova_pressrelease.jpg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Пощенска банка кредитна линия в размер на 25 милиона евро за финансиране на малки и средни предприятия в България. Заемът е част от съвместната програма на ЕБВР и Европейската Комисия (ЕК) за финансиране на малки и средни предприятия, която е допълнена със субсидии от страна на ЕС, включващи и техническа помощ.

ЕБВР и Пощенска банка си сътрудничат успешно от 2003 г., когато ЕБВР отпуска на банката кредитна линия за ипотечно финансиране в размер на 15 милиона евро. Пощенска банка е партньор на ЕБВР и по Програмата за енергийна ефективност за домакинства, както и по Програмата за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Пощенска банка разпознава малките и средни предприятия като ключов сегмент за своето бъдещо разрастване и развитие. Целта на заема е да позволи на банката да предоставя средносрочни кредити с максимален размер 125,000 евро, предназначени основно за финансиране на инвестиционни проекти. Чрез този финансов механизъм Пощенска банка ще има възможността да разшири гамата от продукти, които предлага на малките и средни предприятия, да привлече нови клиенти от този сектор и да предложи финансиране с по-дълги срокове на погасяване.

Джеймс Хислоп, директор на ЕБВР за България, заяви, че заемът ще допринесе за успешното стартиране и разрастване на малкия и среден бизнес в страната, като се улесни достъпът на тези предприятия до финансови средства и им бъдат предложени по-добри финансови услуги. ЕБВР приветства инициативата на Пощенска банка да засили кредитирането на малките и средни предприятия като лансира продукти, разработени специално за този сектор, и подобри качеството на предлаганите услуги за този пазарен сегмент.

“За Пощенска банка е удоволствие да поддържа и развива сътрудничеството си с ЕБВР”, заяви Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Пощенска банка. “Малките и средни предприятия са от ключово значение за запазване на стабилните темпове на растеж и развитие на българската икономика. Уверени сме, че нашето сътрудничество ще бъде от полза за малките и средни предприятия в България, на които ще продължим да предлагаме гъвкави финансови решения”.

Програмата за финансиране на малки и средни предприятия е съвместна инициатива на Европейската комисия и ЕБВР, която подкрепя развитието и разрастването на малкия и среден бизнес, като улеснява достъпа им до финансиране.

По тази програма ЕБВР е отпуснала финасиране в размер на 1,350 милиона евро до сега, от които 1,206.5 милиона евро са предназначени за вече одобрени и подписани проекти. ЕС от своя страна е отпуснал 180.75 милиона евро като субсидии от старта на програмата през 1999 г. досега.

ЕБВР е един от най-големите инвеститори в България с 1,6 милиарда евро инвестиции в различни проекти в цялата страна. Заедно с многобройните си партньори, банката е допринесла за инвестирането на капитал в размер на 5,9 милиарда евро за проекти в България.

Пощенска банка

, с юридическо име

“Юробанк И Еф Джи България” АД

, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е международна банкова организация с повече от 72.2 млрд. евро активи и над 22 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в мрежата си от над 1 500 локации  и чрез алтернативни дистрибуционни канали.

В региона на Югоизточна и Централна Европа (Нова Европа) Юробанк И Еф Джи Груп има водещи позиции във всички страни, в които присъства, а именно Гърция, България, Румъния и Сърбия. От 2006 г. Юробанк И Еф Джи Груп стъпи и на пазарите на Полша, Турция, Украйна и Кипър. Досега Юробанк И Еф Джи Груп е инвестирала повече от 2 млрд. евро в Нова Европа.

Юробанк И Еф Джи

е част от

И Еф Джи Груп

, третата по големина банкова група в Швейцария след UBS и Credit Suisse. Наред с това И Еф Джи Груп е сред най-големите компании, листвани на борсата в Гърця, на база пазарна капитализация с над 210 000 акционери.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи Груп можете да намерите на

www.eurobank.gr

.

ЕБВР

, в която 61 страни и две междуправителствени институции са акционери, има за цел да подпомогне прехода от централизирано планово стопанство към пазарно стопанство в страните от Централна Европа и Средна Азия. За повече информация посетете интернет страницата на ЕБВР:

www.ebrd.com