Пощенска Банка подпомага млади художници

FacebookTwitterLinkedInEmail

24 Септември 2003

От 17 до 30 септември в Националната художествена галерия Пощенска Банка организира изложба-живопис, насочена към подкрепата и популяризирането на млади и талантливи творци.  Експозицията “Хоризонти в картини” официално представя промяната в корпоративната идентичност на Пощенска Банка с имиджа  на динамична, модерна и стабилна финансова институция, която традиционно подкрепя развитието на културата в страната. Част от творбите на младите художници са в новите корпоративни цветове на банката – синьо и керемиденочервено, символ на стабилността и динамиката – елемент от новата корпоративна философия на Пощенска Банка. Изложбата има за цел да привлече общественото внимание към едно стойностно културно събитие, като същевременно подпомогне млади художници с покупка на техни творби и чрез осигуряване на стипендия за обучение в Националната Художествена Академия.

Автори на картините са 16 студента от Националната художествена академия и техните преподаватели в катедра “Живопис” на НХА – проф. Светлин Русев, проф. Андрей Даниел, проф. Валентин Колев, проф. Божидар Бояджиев, проф. Десислава Минчева, проф. Ивайло Мирчев, а куратор на проекта е изкуствоведът Аделина Филева.  “Днес много повече изкуството се нуждае не само от морална, но и от материална подкрепа”, смята Аделина Филева. “Изложбата “Хоризонти в картини” представя не само таланта, личните посоки и общите проблеми на младите художници, но и различните гледни точки в  изкуството, които ги вълнуват сега. Интересът на Пощенска Банка ни показва необходимостта от активен диалог между институциите и изкуството и рядко проявяваното, но затова пък много ценно желание – познаване развитието на младите художници на България”, смята Филева.

Освен възможността да изложат творбите си в Националната художествена галерия, четирима от  младите художници ще получат стипендиии за обучението си в Академията  от Пощенска Банка. Комисия, съставена от преподаватели в НХА и представители на финансовата институция, ще откупи най-интересните картини и ще определи наградените студенти.

Подпомагането на изкуството и културата е приоритетен проект в инициативите, които Банката предприема през тази година. “Ценностите, които са в основата на нашата корпоративна философия са доверие, човекоцентризъм, качество, новаторство и гъвкавост.  Хората, както служителите, така и клиентите на Банката, са много важни за нас”, смята г-н Панайотис Варелас, Главен изпълнителен директор на Пощенска Банка. Освен тази изложба, Пощенска банка ще подкрепи финансово и новия сезон на Сатиричния театър, както и два симфонични концертни цикъла, организирани от радио Класик FM. Иницативата – подкрепа на млади художници, е продължение на Програмата на Пощенска Банка за подпомагане на младите хора в България, в рамките на която банката е обучила над 110 млади икономиста, голяма част от които вече работят във финансовата институция.