Пощенска банка подписва синдикиран заем за 30 млн.евро

FacebookTwitterLinkedInEmail

Синдикиран кредит за 30 милиона евро подписа днес Пощенска Банка

София

27 Юли, 2004

Договор за отпускане на синдикиран дългосрочен кредит в полза на Пощенска банка в размер на 30 милиона евро за срок от три години бе подписан днес на официална церемония в Атина в централата на мажоритарния собственик на банката EFG Eurobank. Финасирането на Пощенска Банка е организирано от инвестиционната банка EFG Telesis Finance, дъщерно дружество на базираната в Атина EFG Eurobank, явяваща се агент по кредита (презаписан за общо 61 млн. евро).

Параметри по заема

Срок:   3 години

Погасяване:  Еднократно на падежа

Марж:   1.75% годишно

Разпределение на функциите на участниците в синдикирания заем на Пощенска банка 

EFG Private Bank (Luxembourg) SA - Водещ организатор

Egnatia Bank Водещ – мениджър

Laiki Bank Водещ – мениджър

Piraeus Bank S.A. - Организатор

Post Savings Bank - Организатор

Alpha Bank SA - Организатор

National Bank of Greece SA - Организатор

Bulbank AD - Съорганизатор

“Договорената цена на финансиране чрез синдикирания кредит отговаря на присъдения на Пощенска банка рейтинг ВВ+ от авторитетната международна рейтингова агенция “Фич рейтингс”, който е еквивалентен на присъдения от “Фич”  на страната. Това позволява цената на финансиране да е на оптимални за Пощенска банка нива и предоставя конкурентни възможности  на банката в развитието на кредитната й дейност”, коментира Панайотис Варелас, Главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

Според г-н Варелас,  договореният синдикиран заем от 30 млн. евро ще бъде използван за засилването на позициите на Пощенска банка на пазара на потребителското и фирменото кредитиране. “В продължение на досегашната си стратегия да предлага на своите клиенти разнообразни кредитни продукти, Пощенска банка ще продължи политиката си на отпускане на заеми при конкурентни за българския пазар условия”, допълни той.

“Пощенска банка продължава да подобрява матуритетната структура на привлечените от нея ресурси. Договореното днес дългосрочно синдикирано финансиране е петото по ред за банката, след двете успешни емисии ипотечни облигации и други две кредитни линии, включително първата в страната кредитна линия от ЕБВР за ипотечно кредитиране в размер на 15 млн. евро”, коментира Изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

Припомняме, че преди по-малко от месец, най-динамичната гръцка банка EFG Eurobank Ergasias стана мажоритарен собственик на Пощенска банка с 96.74% след отделянето на американската застрахователна компания ALIKO. Останалите акционери са Български Пощи (1.40%), БТК (1.40%) и НДК (0.46%).

Eurobank е водеща не само в ключови сектори като потребителското кредитиране, кредитни карти, кредитиране на малък и среден бизнес, корпоративно банкиране и управление на взаимни фондове, но и се слави като лидер в инвестиционното банкиране чрез дъщерното си дружество EFG Telesis Finance, както и на капиталовите пазари чрез EFG Eurobank Securities.

Освен мажоритарен собственик в Пощенска банка, EFG Eurobank Ergasias е акционер в румънската Bank Post с 53.25% и с 93.54% в сръбската EFG Eurobank Beograd AD. Като част от общата стратегия за по-нататъшно разрастване и присъствие на пазара в югоизточна Европа, Eurobank учреди картовите дружества Bulgarian Retail Services (BRS) в България, Euroline Retail Services – Румъния и Euroline Retail Services – Сърбия.

Дъщерната на Eurobank EFG Telesis Finance е водеща инвестиционна банка в Гърция и на Балканите. Тя предлага финансови услуги за корпоративни клиенти в областта на дълговото финансиране (синдикирани заеми, акции и ценни книжа), както и финансово-консултантски услуги (корпоративни сливания, оценки и стратегически съвети).  Дружеството извършва и сделки на капиталовия пазар.