Пощенска Банка отпуска жилищни кредити за един ден

FacebookTwitterLinkedInEmail

31 Август 2003

Най-бързото одобрение на жилищен кредит на пазара предлага Пощенска Банка с новата си програма “Моят дом”, която стартира от утре – 1 септември. За 1 ден след подаване на молбата, клиентите на Банката могат да получат предварително одобрение на искането си, а само за седмица след подаване на пълния комплект документи – и финално решение за кредита. Новият продукт на Пощенска Банка е разработен специално, за да улесни търсенето на пазара за жилищни кредити, който до края на годината ще надхвърли 100 милиона лева по маркетингови проучвания на Банката. Програма “Моят дом” е вторият кредитен продукт с експресни срокове за отговор на кредитоискателите, който Пощенска Банка пуска от началото на годината след Бързите потребителски кредити с 20-минутен отговор.

Освен експресното одобрение на кредитите, програма “Моят дом” предлага и други атрактивни елементи: кредит без ограничение в размера на исканата сума; най-ниски лихви на пазара; понижени нива на остатъчния доход след кредитната вноска; най-ниска такса при предсрочно погасяване и премахване на таксите и комисионните след изтичане на 1/3 от срока на кредита, безплатна застраховка живот.

Предварителното одобрение на кредитите за един ден въз основа на първоначалната базова информация, доказваща доход, е европейска практика, която за пръв път се предлага на българския пазар. “Стремим се да създадем максимално удобство на гражданите, които до този момент срещаха много трудности при подаване на документите и трябваше да се съобразяват с дългите срокове на одобрение, предлагани от банките”, смята г-н Борислав Моянов, началник управление “Банкиране на дребно” и член на УС на Пощенска Банка. Според проучванията на Банката в момента всяко трето жилище се купува с банков кредит. “В тази връзка Програма “Моят дом” е адекватен отговор на нуждите на потребителите, като им дава възможност да улеснят плановете си за бъдещето с планиране на срока на изплащане на кредита при изключително атрактивните лихвени проценти, предлагани от Банката”, смята още Моянов.

Жилищните кредити на Пощенска Банка се предлагат при най-добрите лихви на пазара за всички валути, при запазване на дългосрочния период на кредитиране – до 20 години. Нов елемент е и фиксираният по-нисък лихвен процент за първите 2 или 3 години, като за  останалата част от срока на кредита се предлага изключително атрактивната плаваща лихва с базов лихвен процент. Лихвите по програма “Моят дом” са 7,5% за кредити в долари и евро и 9,5% за лева за първите 24 месеца от кредита и 8% за долари и евро и 10% за лева за първите 36 месеца по изрично желание на клиента за първоначален период на кредита. За остатъчния период лихвата е съответно от 10,25 до 11,5% за кредитите в лева, което е с около 2,5% по-ниски от стандартните лихви. Жилищният кредит “Моят дом” предлага и  безплатна застраховка “Живот” на кредитополучателя.

Кредитите по програма “Моят дом” не са ограничени с минимален и максимален размер и се изплащат на равни месечни вноски. При цялостно или частично предсрочно погасяване таксата по кредита става възможната най-ниска– 2.5 %, а след изтичане на 1/3 от договорения срок на кредита няма такси и комисионни на Банката.

За кредит “Моят дом” могат да кандидатстват всички граждани, като продуктът дава възможност жилище на кредит да закупят не само наетите на трудов договор, но и хората със свободни професии и самоосигуряващите се – лекари, адвокати, архитекти. Решението за кредит се отчита при понижени от досегашните нива на остатъчния доход – 100 лв за възрастен и 50 лв за непълнолетен член от семейството.

В програмата “Моят дом” са включени и кредити за финансиране на панелно и монолитно строителство в градските райни, като Пощенска Банка изплаща до 80% от пазарната стойност на жилището.

Със стартирането на програмата за жилищни кредити Пощенска Банка ще открие и информационни бюра в пет града в страната. В тях експерти на Банката ще дават консултация на всеки етап от кандидатстването за кредити, приемат документи, дават одобрения и уведомителни писма, както и на място разиграват пред клиента различни схеми на финансиране, в зависимост от неговите желания.