Пощенска банка отличи проекти за отговорно отношение към околната среда

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка отличи проекти за отговорно отношение към околната среда

Проект за сензорна градина взе първа награда в конкурса на банката

17 юни 2010 г., София

Пощенска банка отбеляза първата годишнина от своята програма за отговорно отношение към околната среда “Зелен старт с Пощенска банка”, като отличи на официална церемония своите служители с най-активен екологичен принос. Те са автори и на най-оригиналните и целесъобразни проекти във връзка с интегрирането на грижата за околната среда в деловото ежедневие на банката в рамките на вътрешен конкурс сред служителите от всички офиси на банката, стартирал по-рано тази година. Наградите на победителите връчи лично главният изпълнителен директор на банката г-н Антъни Хасиотис.

Екипът, спечелил първа награда, се отличи с изключителната си ангажираност и участие в различни социални и екологични проекти. Сред инициативите, които донесоха победата на първенците, е и полагането на доброволен труд за реализацията на проект, който цели да възпита отговорно отношение към околната среда у деца с увредено зрение с помощта на сензорна градина с ароматни дървесни видове. Наред с това спечелилият екип прояви активност с предложения за промени във вътрешните процедури на банката, които да облекчат режима за издаване на хартиени извлечения за бизнес клиенти. Сред наградените са още проектът “Зелен финал”, чийто инициатори са преминали изцяло на електронен архив и обмен на документи, и символичният проекта “Електрическа диета”, провеждана в часовете с по-малък поток от клиенти в един от клоновете на банката. Авторите обясняват нетрадиционните си подходи със своята амбиция не само да смекчат собственото си въздействие върху околната среда, но и да привлекат нови поддръжници.

Класирането на проектите беше поверено на Зеления борд на банката, който беше сформиран преди година на доброволен принцип от 15 служители от различни звена и клонове на финансовата институция. Неговата задача е да инициира политики за екологична отговорност, като подпомагат дейността на Съвета на директорите. През настоящата година усилията на Зеления борд са подчинени на първата стъпка в стратегията Reduce-Reuse-Recycle – “Reduce”, или намаляване на потреблението на ресурси в ежедневната работа. Така се ражда и идеята за провеждането на вътрешен конкурс за конкретни практически решения. Като допълнителни критерии при оценяването на кандидатурите освен техния положителен ефект върху околната среда са отчетени новаторският подход на екипа и широката практическа приложимост на неговите идеи.

Програмата “Зелен старт с Пощенска банка” е вътрешна инициатива, част от стратегията на финансовата институция за устойчиво бизнес развитие. Опазването на околната среда е основен приоритет в стратегията на Пощенска банка и на Юробанк И Еф Джи Груп, към която тя принадлежи. Напомняме ви, че през 2009 г. Пощенска банка беше отличена за най-добър инвеститор в околната среда в рамките на Годишните награди за Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) за отговорен бизнес. Банката спечели първото място в категорията “Инвеститор в околната среда” за дългосрочния си проект “Кристално чисто Панчарево”, който се провежда в рамките на “Зелен старт”. През 2009 г. Юробанк И Еф Джи Гърция спечели наградата EMAS 2009 (Схемата за управление по околната среда и одитиране на Европейския съюз) за Гърция.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 85,9 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1 600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни.