Пощенска Банка отбелязва своята 15-годишнина

FacebookTwitterLinkedInEmail

Над 62% е ръстът на печалбата на финансовата институция само за последната година

27 април 2006 г., София

Пощенска банка отбеляза навършването на 15 години от създаването си с представяне на актуални финансови данни пред журналисти и колеги. Припомняйки ключови моменти в развитието на Банката от нейното основаване до днес, както и на финансовия пазар в България, трезорът даде обещание да продължи да бъде лидер на банковия пазар в страната. 

“Пощенска банка бе една от първите пазарно приватизирани банки в България. Това ни даде предимството да сме сред пионерите във въвеждането на чуждестранно ноу-хау по линия на нашия акционер Юробанк ИФДжи, обявен за четвърти пореден път за най-динамично развиващата се банка в Гърция от престижното списание The Banker”, заяви  г-н Антъни Хасиотис, Главен изпълнителен директор на Банката.

През 2005 г. Пощенска банка е инвестирала над 40 млн. лева в клоновата си мрежа, информационните технологии и персонала. “Нетната ни печалба е с ръст от 62% в сравнение с предходната година – най-високия в историята на Пощенска банка. Всички бизнес звена отбелязаха увеличение на продажбите, като общият ръст на активите на Банката достигна 47% в сравнение с 2004 г.. Привлечените депозити в Пощенска банка – доказателство за нарастващото доверие -  са с 41% повече  от предната година”, обяви г-жа Петя Димитрова, Прокурист и Главен финансов директор в трезора.

Първият клон на Пощенска банка отваря врати през 1991 г. в София с 20 служители. В момента Банката има над 150 локации в цялата страна и повече от 1 600 души персонал. “Сигурен съм, че разумната и консервативна политика, която Банката следваше, доведе до нейните успехи през първите няколко години от нейното създаване. С развитието на банковия пазар и нуждите на клиентите, Пощенска банка успя да съхрани традициите си и да надгради ценностите си, като се превърна в димнамична, модерна и оринетирана към клиента финансова институция”, каза г-н Асен Ягодин, Изпълнителен директор на Пощенска банка.

За 15 години от съществуването си Пощенска банка печели стабилен пазарен дял и в момента е една от най-големите банки в България. През 1998 година става част от гръцката EFG Eurobank Ergasias, която понастоящем притежава 98.7% от активите й. Финансовата институция притежава най-високия възможен кредитен рейнинг в държавата – ВВВ, присъден й от световната рейтингова агенция Fitch Ratings. Висока оценка за въвеждането на модерни продукти и услуги и социално-активната роля на банката са и множество награди, сред които специалната награда на Министерството на икономиката за стажантските програми,  две награди за най-добър картов продукт за American Express и за най-добър депозитен продукт за “Активни пари”  и голямата награда за «Иновативност и качество на продуктите» от изложението “Банки, инвестиции, пари”.