Пощенска банка отбеляза 20 години успешна дейност на българския пазар

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка отбеляза 20 години успешна дейност на българския пазар

Официалният коктейл по повод годишнината беше уважен от представители на правителството и регулаторите, партньори и клиенти на банката

Създадена като Българска пощенска банка през 1991 г., днес Пощенска банка се нарежда сред най-големите банки в България с пазарен дял от около 10% и е част от международната банкова група Юробанк И Еф Джи, а общият размер на инвестициите на Групата в България надхвърля един милиард лева. Финансовата институция е пазарен лидер в областта на депозитите, ипотечните кредити, потребителските кредити и кредитните карти. Банката е разпознаваема като една от най-добрите корпоративни банки – предпочитан партньор както на държавни институции, така и на големи корпоративни и институционални клиенти и има важна роля на местния паричен пазар, на пазара за държавни ценни книжа и в инвестиционното банкиране.

През своята 20-годишна история Пощенска банка работи активно и в областта на корпоративната социална отговорност. Банката реализира и подкрепя редица проекти в сферите на образование, изкуство, спорт, грижа за околната среда и корпоративното дарителство. В продължение на 7 години банката инвестира в българското средно образование чрез програмата “Силен старт”, провеждана под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство с редица неправителствени организации. През 2011 г. банката публикува за трети път свой КСО отчет, като тази година издаде първия български доклад за корпоративна социална отговорност, изготвен в съответствие с международния стандарт G3 на Глобалната инициатива по отчетност (GRI) и заверен от независим външен одитор.

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис заяви: “Въпреки икономическите предизвикателства на деня, ни предстои да отворим нова глава в нашата корпоративна история. Заедно с Алфа Банк, като едно сплотено семейство, създадено от две равностойни водещи финансови институции, ще работим да изградим още по-силна и динамично развиваща се банка. Вярвам, че това, което ни предстои, крие нови предизвикателства и възможности. Заедно ще създадем третата по големина банкова институция в България и една от водещите 25 банки в Европа. Уверен съм, и в същото време много се вълнувам, че сливането ще създаде възможности и обещаващо бъдеще за всички нас.”

Историята на банката започва през 1991 г. като Българска пощенска банка – една от първите финансови институции в зараждащата се пазарна икономика на България. За кратко време банката успява да се утвърди в сектора, доказателство за което е присъдената й през 1993 г. награда за “Банка на годината” от в-к “Пари”. В следващите години Пощенска банка демонстрира динамично и устойчиво развитие, като отчита положителни финансови резултати и успоредно с това развива продуктовото си портфолио и клоновата си мрежа. По време на бурните 1996–97 г. банката не само устоява на предизвикателната среда, но и успява да увеличи пазарния си дял и продължава да развива клоновата си мрежа.

През 1998 г. Пощенска банка става една от първите приватизирани банки и се присъединява към семейството на международната финансова група Юробанк И ЕФ Джи Груп. Това й дава възможността да се нареди сред пионерите във въвеждането на чуждестранен опит и ноу хaу. През годините банката се превръща в динамична, модерна и ориентирана към клиента финансова институция. Признание за усилията и постигнатите резултати на Пощенска банка е голямата награда за “Иновативност и качествени продукти”, присъдена в рамките на изложението “Банки, инвестиции, пари”, както и наградите за “Най-добър продукт на 2005 година”, присъдени на депозит “Активни пари” и кредитната карта American Express. Едно от най-ценните партньорства на банката е именно с American Express, които гласуват на банката доверието да бъде ексклузивен представител на кредитните карти с логото American Express от 2004 г.

В края на 2006 г. Юробанк И Еф Джи Груп придобива контрола върху българската ДЗИ Банк и стартира процеса на интеграция на Българска пощенска банка и ДЗИ Банк в една от най-големите банкови институции в страната, която управлява близо 10% общ пазарен дял, има една от най-добре развитите клонови мрежи в цялата страна и близо 3 хиляди служители. Сливането е успешно реализирано в рекордно кратки срокове и става факт през ноември 2007 г.. Обединявайки се под юридическото име “Юробанк И Еф Джи България” АД и запазвайки търговската марка “Пощенска банка”, банката предлага по-богата клонова мрежа в цялата страна, разнообразие от продукти и услуги, които покриват финансовите нужди на клиентите във всеки момент от техния живот, както и подкрепата на международната банкова организация Юробанк И Еф Джи Груп.

След 20 години, изпълнени с бизнес успехи и покорени финансови върхове, Пощенска банка отваря нова страница в своята история заедно с Алфа Банк. Новосъздадената обединена банкова група, водена от споделени ценности за лидерство и ориентиран към клиента бизнес модел, ще стане третата по големина банка в България и ще се нареди сред 25-те най-големи банки в Европа.

Пощенска банка

с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 81,9 млрд. евро активи. Групата има над 22 500 служители и предлага продуктите и услугите си чрез мрежата си от 1 600 локации и чрез алтернативни канали за дистрибуция. Юробанк И Еф Джи присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи е част от И Еф Джи Груп, международна банкова група с присъствие в 40 страни.

Повече информация за Юробанк И Еф Джи можете да намерите на

www.eurobank.gr

.