Пощенска Банка и USAID Подписват Споразумение За Гарантиране На Кредити За Селското Стопанство

FacebookTwitterLinkedInEmail

На 24 септември 2003 година, Американската агенция за международно развитие (USAID) и Българска Пощенска банка подписаха споразумения гарантиране на кредити за селското стопанство. От името на ААМР документите бяха подписани от Дебра МакФарланд, директор, а от страна на банката – Панайотис Варелас, главен изпълнителен директор.

Механизмът за гарантиране на кредити в селското стопанство включва дългосрочни кредити за инвестиции и оборотни средства. Гаранцията е в размер на 10 милиона долара. Американската агенция за международно развитие обезпечава в случай на нужда 50 на сто от загубите по главницата на кредитите. Срокът на гаранцията е седем години от датата на подписване на споразумението. Кредитите се отпускат в левове или евро.

По силата този механизъм се гарантират кредити до 750 000 щатски долара. Достъп до кредитирането имат фирми от всички сектори на селското стопанство, както и производители на оборудване и селскостопанска техника. Условията по кредитите се определят от Пощенска банка.

Гаранционната схема на Американската агенция за международно развитие ще даде възможност на селскостопанските производители и преработватели да получат бързо ефективни заеми, които да им позволят да развият своя бизнес и да създадат нови работни места. Пощенска Банка ще може да подобри кредитирането за селското стопанство в условията на намален риск и без утежняващи изисквания за обезпечение. Подобряването на бизнесклимата чрез засиленото взаимно доверие и сътрудничество между банката и кредитополучателите е търсения дългосрочен резултат.

Американската агенция за международно развитие предоставя икономическа и хуманитарна помощ по целия свят повече от 40 години.  През последните 13 години Мисията на ААМР в София работи в партньорство с гражданите и правителството на България, с други донори и американската общественост, с неправителствени, частни и доброволчески организации.  Със своя отговорен подход Мисията цели да гарантира ефективното използуване на наличните ресурси за постигане на приоритетните цели на развитие на страната.  ААМР оказва подкрепа в областта на развитието на законодателството и съдебната система, икономическия растеж и благоденствието на хората, както и в по-ефективното и отговорно местно самоуправление. Финансираните от ААМР проекти подпомагат намирането на устойчиви решения за развитието на свободна пазарно-ориентирана демокрация в България.