Пощенска банка започва сътрудничество с американската Експорт-Импорт Банк

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка започва сътрудничество с американската Експорт-Импорт Банк

Уникални перспективи за сътрудничество в областта на корпоративното банкиране бяха представени на специална презентация

11 май 2006г., София

Пощенска банка сключи рамково споразумение за сътрудничество с американската Експорт-Импорт Банк (Ексимбанк). Това е първото по рода си споразумение, което американската банка сключва в България. Първото рамково споразумение между двата финансови трезора е повода за официалната среща между г-н Кен Вранич, Мениджър Бизнес Развитие, Ексимбанк, г-н Димостенис Баруцос, Началник управление “Корпоративно банкиране” в Пощенска банка и представители на повече от 60 фирми в България. Презентацията се състоя на 11 май 2006 г. в сградата на Българската Търговско Промишлена Палата на ул. “Искър” 9.

В резултат на сключеното споразумение между двете банки, корпоративните клиенти на Пощенска банка ще могат да се възползват от специалните условия за търговия с американски стоки. В рамките на официалната среща бяха разисквани възможностите за финансиране на суровини, стоки, оборудване и услуги, произведни в САЩ при по-дълъг срок на погасяване и по-изгодни лихви.

“Основна цел на Пощенска банка е да даваме максимално добри условия на нашите корпоративни клиенти, както и да поощряваме търговския обмен на България в световен мащаб”, каза по повод срещата г-н Димостенис Баруцос, Началник управление Корпоративно банкиране в Пощенска банка.

Американската Ексимбанк е независима агенция на американското правителство. Тя се занимава с подпомагане финансирането на стоки и оборудване за износ от САЩ, като предоставя банкови гаранции и експортни застраховки. Основна насока в работата на финансовата институция в България е гарантиране на кредити, отпускани от Пощенска банка с преференциални условия и лихви за предприятия от държавния и частния сектор, които имат желание да внасят американски стоки, оборудване и услуги. Ексимбанк предлага както застраховане на търговско финансиране, така и гарантиране на средносрочно и дългосрочно проектно финансиране. В зависимост от естеството на внасяните стоки се определя и подходящия начин на финансиране. Гаранциите за кредити, отпускани от Пощенска банка за закупуване на американско оборудване, се поемат до 85% от Ексимбанк, което води до подобряване на условията на финансиране. В определени случаи банката предоставя и директно кредитиране на общини.