Пощенска банка бе част от заключителното събитие на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020

FacebookTwitterLinkedInEmail

В София се проведе заключителното събитие на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) с управляващ орган Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа.

Момчил Игнатов, началник отдел “Европейски програми и развитие на продажбите“ в дирекция “Корпоративно банкиране“ на Пощенска банка взе участие в събитието. Пред гостите той посочи, че финансовата институция бе основен инициатор и участник в консултациите по структуриране на финансови инструменти, насочени към преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от Ковид-19.

Значителна част от предоставената ликвидна подкрепа на българските предприятия се осъществява в партньорството с “Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (Фонд на Фондовете) и ресурс предоставен от “Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Пощенска банка подпомогна съществена част от своите клиенти по линия на две гаранционни споразумения: Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 и Портфейлна гаранция с таван на загубите по програма “Възстановяване“.

Договорената сума на кредитите с крайни кредитополучатели по програмата е в размер на близо 140 млн. лв., реализирани в почти 300 единични транзакции.

Хиляди микро-, малки и средни предприятия бяха подкрепени от програмата, което даде отчетлив тласък в развитието на регионите в България. Благодарение на европейското финансиране по тази програма, компаниите успяха да преодолеят последиците от кризата и заемат ключови позиции, както на вътрешния, така и на външния пазар. С изпълнението на проекти по програмата предприятията са променили облика на своето производство, като са получили шанс да развиват иновативни продукти и услуги, да разширят и подобрят дейността си и да навлязат на нови пазари, да станат по-енергийно и ресурсоефективни.

На събитието в София Тех Парк присъстваха представители от Европейската комисия начело с ръководителя на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция “Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Агнес Монфре, главният директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) Радослав Ризов, зам.- главният директор на ГД ЕФК Илияна Илиева, представители на бизнеса, науката, експерти.