Петя Димитрова: Шансът е на страната на подготвения ум

FacebookTwitterLinkedInEmail

ноември, 2012 г. | сп. Business Lady

PetjaDimitrovaноември, 2012Business Lady

Формулата за успех: дълготрайната връзка с клиента и желанието да бъдем близо до него

“Шансът е на страната на подготвения ум”

Успелият човек е щастливият човек!

От юли 2012 г. госпожа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка (с правно име “Юробанк България АД”) и оглавява шест от дъщерните дружества на Юробанк Груп в България. Професионалният й път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор. През 2007 г. е назначена за изпълнителен директор и член на УС на ДЗИ Банк. След юридическото сливане на ДЗИ Банк и Пощенска банка, тя става изпълнителен директор и член на УС на обединената банка Пощенска банка. Г-жа Димитрова започва кариерата си в посолството на САЩ през 1996 г. като асистент на американския консул. В периода 1998 – 2003 г. работи в “ПрайсуотърхаусКупърс” като старши мениджър /одитор.

Петя Димитрова е завършила Университета за национално и световно стопанство и Софийския университет “Св. Климент Охридски” с две магистърски степени по “Финанси и банково дело” и “Туризъм”. Притежава и дипломи по бизнес администрация от Университета в Шефийлд и по “Управление и социално развитие на НПО” от Аристотеловия университет в Солун и Македонския университет, Гърция.

Петя Димитрова е член на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (ACCA) в Лондон, Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон, Chartered Management Institute, Великобритания, Клуба на финансовите директори в България, съпредседател на Комитета по финансови услуги на Конфедерацията на предприемачите и индустриалците в България, председател на Комитета за икономическа политика на Асоциацията на банките в България. Г-жа Димитрова участва в управлението на Българския форум на бизнес лидерите и Борда на директорите на Американската търговска камара в България.

Г-жа Димитрова притежава редица награди в това число голямата награда в годишния конкурс за млади мениджъри “Next Generation” (2009), Бизнес дама на годината в България (2010) и отличието “Млад световен лидер” от Световния икономически форум (2012).

Г-жо Димитрова, работите в банковата сфера повече от 9 години. Как бихте оценили това време? Какви бяха надеждите и очакванията Ви през далечната 2003 г. и от дистанцията на времето можете ли да кажете, че сте сбъднали мечтите си?

Съществува една максима, която аз много обичам: “Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.” Наистина, много неща се случиха и осъществих много мечти за посочения период.. Нашата сфера е страшно динамична, а в професионален план аз преминах през различни етапи – започнах като главен финансов директор, а днес оглавявам Пощенска банка и шестте дъщерни дружества на Юробанк Груп в България. Това е успех, зад който стои огромен труд. Хората много правилно са казали, че няма нещо, което човек е постигнал, без да е вложил всичко в него. За мен това бяха години на развитие, динамични и трудни години, в които съм дала всичко от себе си да се наложа в кариерата и работата си, да се изградя като добър професионалист, да работя непрестанно за развитието на организацията и на хората в нея, да създам този екип, който и до ден днешен ме следва… Всички тези неща изискват и винаги са изисквали огромни усилия, страхотна съсредоточеност и дисциплина. Но въпреки това от дистанцията на времето се убедих, че когато човек има мечти, има ясни и конкретни цели, може да ги постигне и да успее. Въпросът е човек да бъде последователен и да следва неотклонно това, което си е заложил като цели.

Какво научихте през всичките тези години и с какви предизвикателства Ви се наложи да се справите, започвайки от главен финансов директор и стигайки до поста главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка?

Годините със сигурност мога да определя като предизвикателни, особено последните няколко от тях, на които всички сме свидетели. Научих се на много неща – да правя компромиси, да бъда по-търпелива, да си поставям цели и да мотивирам хората около мен също да се борят за постигането на тези цели и, разбира се, да печеля битки.. Научих се да съм толерантна към съдбите, желанията, неволите, добрите и лошите черти на хората, както в професионален, така и в личен план. Това за мен е особено важно, защото човек трябва да бъде близко до хората си, за да може да създаде екип, който да го следва навсякъде. Без екип няма успешен лидер или мениджър. Научих се да бъда максимално обективна и минимално емоционална, доколкото това е възможно.
Това са умения, които се изграждат с времето. Когато си на такъв отговорен пост, от теб се очаква да да разрешиш всеки проблем и да се справиш с всичко. Това може би е най-трудното и най-предизвикателното, но пък и ти дава най-голяма удовлетвореност и мотивация да продължиш напред, особено когато виждаш добрите резултати и споделената удовлетвореност от постигнатото.
Предизвикателствата никога не свършват, нито в личен, нито в професионален план. Въпросът е така да балансираш между личния живот, работата и екипа си, че това да носи увереност на хората около теб. Защото, когато си на такъв пост, най-важното е да бъдеш лидер, хората да чувстват твоята увереност и сигурност, като по този начин това ги мотивира и тях самите.

Как самата Вие се чувствате като ръководител и лице на една от най-мощните универсални финансови институции в България?

Действително ние сме много голяма финансова институция с близо 3000 служители и около 200 клона в цялата страна. Освен банката, в нашата група има още 6 дружества, които ръководя. А как се чувствам аз на тази позиция? Чувствам се преди всичко отговорна  пред нашите клиенти,служители и акционери, също и пред семейството си. Пред всички онези, които ме следват и поддържат в моята работа. Именно това чувство на отговорност ме кара да търся винаги баланса, да имам реалната преценка за ситуацията, за да бъда полезна както на себе си, така и на околните.

Каква е Вашата визия и как Вие успявате да мотивирате своя екип и да насочите усилията им към постигане на корпоративните цели в един толкова труден икономически период?

Визията на Пощенска банка не се е изменила през последните години. Ние сме универсална банка, стремим се да предлагаме пълната гама от финансови продукти и решения на клиентите си, като сме максимално близко до тях. Аз смятам, че финансовите решения съпътстват житейските решения на един човек през целия му живот, затова. ние (в Пощенска банка) се стремим да сме финансов консултант и партньор на нашите клиенти чрез продуктите и услугите, които предлагаме. Именно тази визия се опитваме да изграждаме през годините – с предишното ръководство, от което бях част и сега, когато съм начело на банката с настоящия си екип.. Това за мен е печелившата стратегия –не просто разработване на продукти, а предоставяне на цялостни финансови решения и консултантски услуги, разумно и сигурно управление на активите на хората (а ние управляваме активи над 8 млрд. лева) –тогава и клиентите, и служителите са и удовлетворени.
Освен стратегията за близост до клиента и цялостна финансова подкрепа, в банката сме приели максимата, че човек трябва да връща нещо на обществото, в което работи и живее. Когато изграждаме нашите маркетингови и комуникационни програми, ние винаги се стремим те да са в полза на обществото. Разбира се, клиентът винаги е №1 и ние трябва да направим всичко възможно, за да удовлетворим неговите желания. Когато човек е съпътстван през живота си от коректен финансов партньор, той успява да взема правилните финансови решения. А това е нещо, на което хората в България все още не обръщат нужното внимание – изборът на наистина отговорен финансов партньор. Изборът на банка не трябва да е еднократно решение, свързано с взимането на конкретен продукт, например кредит или кредитна карта. , а в изграждането на дългосрочни взаимоотношения, в които клиентът винаги може да разчита на своя финансов партньор.

В този ред на мисли, кои са конкурентните предимства и силни страни на Пощенска банка? Какво намират клиентите на Пощенска банка, което ги кара да изберат Пощенска банка пред останалите банкови институции у нас?

Смятам, че Пощенска банка има много конкурентни предимства, които са в подкрепа на нашата визия да бъдем дългосрочен финансов партньор на нашите клиенти. В същото време вярвам и че силните страни трябва постоянно да се развиват. Светът се променя, а с него се променя и банкирането. Непрекъснато трябва да предлагаме новости, с които да покажем, че сме най-добрите и най-конкурентните в отрасъла – продукти, услуги, отношения с клиентите. Смятам, че основното, което ни отличава като финансова институция е динамичността и желанието ни да изграждаме дълготрайна връзка с нашите клиенти и да бъдем близо до тях през целия им житейски път.
Аз дълбоко вярвам в една мисъл, а именно че шансът е на страната на подготвения ум. Т.е., когато човек е подготвен и му се даде шанс, като цяло нещата винаги се получават. Аз знам, че ние като банкова институция сме подготвени и затова  клиентите ни предпочитат като финансов партньор и ни гласуват своето доверие.

По какъв начин си представяте стратегическото развитие на Пощенска банка (цели, приоритети, мисия…)? Къде виждате нейното място в развитието и подобряването на икономиката на страната ни?

Всички големи институции, вкл. и нашата, винаги са били част от икономиката на страната. А мястото ни като банка аз виждам по начина, който коментирахме с вас като стратегия. Освен това, се стремим да бъдем гъвкави спрямо промените и динамиката на пазара. Участваме в икономическия процес под най-различни форми – като част от множество организации и инициативи, които се случват в тази страна – консултативни съвети, част от организации, третиращи проблемите на икономиката и др. Стремим се всячески да бъдем активна страна в подобряването на инвестиционната среда и бизнес климата у нас. През годините сме инвестирали над 1 млрд. евро в икономиката на страната , създали сме хиляди работни места, плащаме големи данъци, което доказва нашето желание и това на акционерите ни да инвестираме и развиваме българската икономика.
От друга страна, сме ангажирани и с подобряването на бизнес климата, защото ако не създадем необходимите условия и предпоставки за реализирането на успешен бизнес, всички страдат – няма достатъчно работни места, не се плащат данъци и цикълът порочно се завърта. Трябва да минимизираме всяка спънка, която пречи за развитието на бизнеса. Държавата и държавните служители, разбира се, дават своя принос, но бизнесът е този, който създава и крепи икономиката, той е гръбнакът на икономиката. Трябва да мислим и работим позитивно, посоката е ясна за всички –по-добро усвояване на средствата от евро фондовете, насърчаване на малкия и среден бизнес, подкрепа на секторите с най-голям потенциал за развитие, например експортно ориентираните и т.н. Всички тези мерки подкрепят развитието на бизнеса, оттам развитието на икономиката и обществото като цяло.

Притежавате изключително богата образователна и професионална подготовка. Пощенска банка също е ангажирана с дългосрочния проект в подкрепа на средното образование – “Силен старт с Пощенска банка”. Къде е мястото на образованието и на допълнителната професионална квалификация в развитието на съвременното общество, според Вас?

За мен образованието е №1 и го казвам от личен опит. Смятам, че човек (докато е жив) трябва да се образова и да се развива, това е  и пътят към неговото личностно израстване. За съжаление в България през последните няколко години образованието е на доста ниско ниво, а това трябва да бъде един от основните приоритети както на държавата, така и на бизнеса. Именно затова ние в Пощенска банка се насочихме към този сектор и създадохме програмата “Силен Старт с Пощенска банка”. В рамките на програмата за 7 години сме раздали 816 стипендии за почти половин млн. лева. Ние сме първата институция (мисля, че и единствената), която започна да подпомага и да инвестира в средното образование в страната. Искаме да се даде шанс на умните деца, които имат желание да се развиват и да намерят поле за изява, но не им достига финансов ресурс. Определено сме много горди и щастливи от резултатите, дори изработихме и представихме в Министерството на образованието първата младежка карта за развитие на България, част в която присъства и стратегия за развитието на средното образование в страната. Пак казвам, образованието и професионалната подготовка са много важни за човек не само в професионален, но и в личностен аспект. За да може той да бъде гражданин на света.

Пощенска банка е призната като една от най-социално отговорните компании в страната с дългосрочните си програми в подкрепа на обществото? Ще продължите ли да развивате вашата КСО политика?

Категорично ще продължим да работим в тази посока. Пощенска банка спечели няколко награди за КСО, издадохме и първият в страната одитиран отчет за Корпоративна социална отговорност, с което много се гордеем. Ние, ръководството на Пощенска банка и нашите акционери вярваме, че трябва да връщаме нещо обратно на обществото, в което работим и живеем. Основният ни приоритет в продължение на години беше средното образование, но работим и в няколко други сфери. (Тази година се присъединихме към борбата с трафика на хора, като поканихме в България създателката на международния проект за анти-трафик The NO Project Джуди Бойл. С нея направихме специални обучителни и арт семинари за ученици и студенти, открихме заедно с Националната комисия за борба с трафика на хора и лично с г-н Цветанов изложбата FREE ME с творби на студенти от Нов български университет, посветени на тази тема, а в момента сме и партньор на Комисията в националната информационна кампания за превенция на сексуалната експлоатация на жертви на трафик на хора. Въведохме наша собствена зелена политика още през 2008 г. и създадохме вътрешен Зелен борд на Пощенска банка. През 2010 г. направихме специално състезание за еко проекти, въведени от различни клонове и отдели в цялата страна. През 2011 г. сформирахме Комитет по въпросите на околна среда, който работи за прилагане на екологичната политика и приехме и процедура за управление на екологичния риск при кредитиране. Развиваме своята КСО политика в сферите, в които вярваме, че можем да допринесем за развитието на страната и обществото ни.

Вие сте първата българка, представител на частния сектор у нас, спечелила престижната годишна награда “Млади световни лидери” на Световния икономически форум. Това ли е върховото признание за един млад лидер и как се чувствате като неин носител? По какъв начин Ви ангажира тя с глобалното бъдеще?

В интерес на истината, тази награда е сред най-скъпите за мен, да не кажа най-скъпата. Форумът на глобалните лидери е международна организация и процесът на избиране на нови членове е доста дълъг и сложен. Едва 700 човека са членове в световен мащаб, в годината, в която аз бях избрана, още 192-ма млади хора бяха номинирани за “млади световни лидери”. Наистина е много интересно и престижно да бъдеш част от такъв форум, който  събира на едно място млади хора, лидери в своята област. Възможността да общуваш с най-добрите е много ценна като опит и преживяване. Нещо повече, ние сме част от световната лидерска мрежа, натоварена с ангажимента да развие визията как да изглежда светът през 2030 година и участваме в международни събития като , годишната среща на Световния икономически форум в Давос.Това осигурява допир до изключителни хора, участие в дискусии на ключови теми, свързани с глобалната икономика и развитието на света въобще. Това допринася не само за моето личностно и професионално развитие, но със сигурност е от полза за организацията и държавата, която представлявам. Членството е не само награда, но и възможност за участие в един глобален процес.

Като председател на Комитета за икономическа политика на Асоциацията на банките в България, как бихте коментирали цялостната икономическа обстановка у нас? Какви са тенденциите за развитие на вътрешния икономически пазар и къде е връзката банков сектор – икономика на страната?

Като макрорамка, страната ни е в много добра позиция. Факт е, че макроикономическите ни показатели са едни от най-добрите в Европа и света. Но това е само едната страна на медала. От другата, страната ни и икономиката като цяло имат огромна нужда от стратегически и целенасочени програми, които да я подпомагат и развиват. Ние сме една от малкото държави, в които бизнесът  се справя сам и не харчи държавни средства, както това се случи в редица европейски  страни под най-различни форми.
Банките са неразделна част от бизнеса, но банките следват икономиката, а не обратното. Както казваме – те са гръбнакът на икономиката. Никоя банка няма да откаже да финансира добър и жизнеспособен проект. В този смисъл банковите институции са двигателят на икономиката дотолкова, доколкото те подкрепят добрите бизнес решения. Като част от икономиката и от обществото, ние се опитваме с определени инициативи и програми (напр. за развитие на малкия и среден бизнес, за развитие на селското стопанство) да стимулираме бизнеса и възстановяването на икономиката. Правим го и с по-специфични решения например като факторинга, който е добре познат и използван по света, но в България пазарът тепърва предстои да се развива. Ние сме един от лидерите във факторинг услугите в страната с пазарен дял от над 34% за 2011 година. В края на миналата година по наша инициатива и съвместно с КРИБ бе създадена Асоциацията на българските износители (AБИ). Причината да бъдем активни участници в този процес е твърдото ни убеждение, че в експорта се крие огромен потенциал за развитието на икономиката на страната. Както виждате, банките у нас и в глобален план, освен да подпомогнат добри бизнес решения, подкрепят и иновативността. Пощенска банка разполага с добри консултанти и можем да бъдем добър съветник в тази насока. Това най-общо са начините, чрез които ние като финансова институция можем да подпомогнем или да стимулираме дадени икономически процеси.
От гледна точка на подобряване на бизнес климата има много какво да се прави. Но тук е ролята на държавата, която трябва да определи стратегическите си приоритети. Световната криза определено даде своето отражение във всички сфери на икономическия живот и за съжаление няма изгледи скоро да се справим с последиците. Но пък всяка криза има и своите позитивни страни, тя дава възможност да си извадиш добрите поуки, да намериш ниша, в която да се развиваш и да станеш по-добър в своята работа.

Какво Ви дава и какво Ви отнема лидерската и мениджърска позиция? Вървят ли ръка за ръка професионална кариера и успешното и здраво семейство? Как Вие самата виждате себе си след 20 години?

Това е въпрос на личен избор за всеки човек. Аз съм щастлива от начина, по който се развива животът ми и се надявам да запазя това чувство и за в бъдеще. Единственият минус е времето, което кариерата ми отнема. Успешното управление  на институция от такъв мащаб отнема почти цялото време, в което можеш да бъдеш активен и пълноценен. Когато вечер се прибереш в къщи, си толкова уморен и изтощен, че не можеш да дадеш на семейството си онова пълноценно време и енергия, които ти се иска. Трябва да имаш до себе си човек, който може да те разбере и на когото можеш да разчиташ. Моят съпруг е именно такъв човек, който ме разбира, грижи се добре за сина ни, създава ми усещането за  баланс, което ми дава сили да продължа напред и в кариерата си.
За мен семейството е не само много важно, но е приоритет, може би защото съм по-консервативна по отношение на семейните ценности. Балансът между работа и семейство е най-трудно постижим, особено когато си жена-мениджър и майка. Винаги има едно чувство, че не си отделил достатъчно време на детето си за разлика от други майки, например. Но аз мисля, че удовлетворението като цяло от живота влияе и върху семейните отношения и възпитанието на децата и до голяма степен определя и тяхното отношение към теб. Ако си нещастен и се чувстваш неудовлетворен от себе си, това оказва по-негативно влияние върху семейните отношения, независимо, че си стоиш вкъщи по цял ден. Пак казвам – това е въпрос на личен избор, защото една жена може да бъде еднакво щастлива както като добър мениджър на висока позиция, така и като домакиня. Измерителят си ти самия, а не околните – ако се чувстваш удовлетворен от това, което правиш и което си постигнал, ти си щастлив човек.

Как си почива един мениджър, ръководител на близо 3000  служители в цялата страна (хоби, интереси)?
Това е най-ограниченият ми ресурс – свободното време. Почти липсва и се стремя да го посветя на сина ми и на семейството си, колкото и клиширано да звучи. Като цяло съм човек, който не обича да се привързва към предмети или дестинации. Обичам да разнообразявам и да експериментирам, почивайки по най-различни начини. Релаксирам, като играя с детето си и измисляме най-разнообразни занимания заедно. Правя и много други неща, като всички останали хора.

Вашата формула за успех…

Успял човек е този, който е намерил вътрешния баланс и хармония със себе си и който прави това, което харесва и обича. И обратното – работата, която не харесваш, нереалистичните цели и идеи, сляпото подражанието – водят до негативизъм, потиснатост и нещастие. Да, можем да споменем всички онези  ценности, към които всички се стремим и уважаваме в днешно време – амбиция, високи професионални резултати, труд, целеустременост, но по-важното, според мен, е да се чувстваш вътрешно щастлив и удовлетворен и да си в хармония  със самия себе си.. Вътрешната хармония и баланс променят изцяло визията ти за нещата и света около теб. Тогава всичко придобива смисъл и позитивизъм.