Петя Димитрова превзе мениджърския връх

FacebookTwitterLinkedInEmail

в. Банкер, 02.06.2012

 

От 2 юли Петя Димитрова ще поеме възможно най-високия пост в мениджмънта на “Юробанк И Еф Джи България” – главен изпълнителен директор. Досегашният главен изпълнителен директор Антъни Хасиотис пък става регионален мениджър на гръцката група “И Еф Джи Юробанк” за Румъния. Пред “БАНКЕРЪ” самият Хасиотис сподели, че според него няма по-подходящ човек от Петя Димитрова, която да поеме банката в България, факт е, че до момента втори изпълнителен директор на “Юробанк И Еф Джи България” не е определен. Дори се говори, че за определен период от време кредитната институция ще се представлява от Петя Димитрова и прокуриста Милена Ванева.
 
След като в късната есен на миналата година Димитрова оглави надзора на Общинска банка, а сега получи и най-високия пост в “Юробанк И Еф Джи”, мнозина я определят като невероятна късметлийка. Петя Димитрова обаче има малко поразлична философия по темата: “Шансът е на страната на подготвения ум”, казва тя. И допълва: “Всички смятат, че нещата опират до късмет или пък до много труд. За мен найважното е, когато ти се даде шанс, да си подготвен да го грабнеш и да се възползваш от него.”
 
С годините вижданията и разбиранията на банкерката за живота и за бизнеса са придобили онази рационалност, която е необходима на всеки човек, управляващ много пари.
 
“Бях доста млада и емоционална, когато ми се наложи да говоря делово с един от австралийските ни партньори. Опитвах се разпалено да го убедя в правотата си, а той ме из- слуша спокойно и накрая отговори: “А кой е казал, че животът е справедлив?” Първоначално бях много шокирана, но впоследствие се убедих, че е прав”, спомня си Димитрова. Според нея в бизнеса няма черно и бяло. “Истината винаги е някъде по средата, а на мен ми се налага да преценявам ситуацията и да вземам решения. Един добър мениджър трябва да може да изслушва и двете страни. Опитвам се да бъда обективна и да се дистанцирам от емоциите. Но се чувствам отговорна за съдбите на много хора и понякога ми е трудно да взема мениджърско решение, без да се поддам на емоциите. Рискът винаги съществува. Но както се казва – който го е страх от мечки, не ходи в гората”, казва Димитрова.