Петя Димитрова: Може да загубиш битка, важно е да спечелиш войната

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Максимум, 31.01.2010

 

- Как успявате в мъжка професия като банкерството?
 
Живеем в еманципиран век и за мен няма мъжки или дамски професии. Всичко зависи от професионалните качества. Личностните също са от значение за един мениджър, за да умее да ръководи и да бъде лидер, Банкерството е много консервативна и в същото време динамична и отговорна професия, защото управляваш парите на хората. Но с точното образование, добър международен опит и база, от която си тръгнал, няма как да не успееш,
 
- Каква беше първата ви работа? Как се завъртя колелото, докато стигнете до позицията изпълнителен директор на банка?
 
Работя много още от студентските години – и навън, и тук. Най-първата ми работа беше като преподавател по английски в детска градина, а първата сериозна – в американското посолство.
 
Последователна съм в кариерата си. Хубавото е, че съм се развивала бързо и ми е бил даден шансът да се докажа. Това е въпрос на труд, но и на способност да показваш резултати, да умееш да менажираш ситуации и хора.
 
- Освен мениджърски какви други качества притежавате?
 
Упорита и агресивна съм в добрия смисъл на думата. Обичам това, което правя. Отдадена съм на професията си. Когато си поставя цел, я довършвам докрай, без да я превръщам в самоцел. Най-важно е да намериш баланс в себе си, както и да спечелиш уважението на околните. Така и ти ще си в хармония със себе си. Винаги съм се опитвала да бъда не най-добрата, но сред най-добрите. И в образованието, и в кариерата, във всичко, с което съм се захващала. Може би единственото, в което не ме бива, е домакинстването. Не мога да готвя, а и не обичам.
 
- Трудностите за вас са стимул или ви демотивират?
 
Трудно се демотивирам. Не хленча, никога не се отказвам. Много харесвам приказката “Може да загубиш битката, важно е да спечелиш войната”. Дали е добър един мениджър се вижда и по умението му да губи.
 
- Вие сте най-младата банкерка на толкова висока позиция. Случвало ли се е бизнес партньори да проявяват леко недоверие към вас?
 
Не знам дали продължавам да съм най-младият банкер в България. Може и да е така. Бях на 29 години, когато станах главен финансов директор. В началото е важно да се докажеш, да те приемат като професионалист, като човек, който стои зад думата си, има качества и може да върши дадена работа.
 
- От кой тип шефове сте – от тези, които тропат по масата, или които си пият кафето с подчинените?
 
Нито от едните, нито от другите. За мен е задължително да не пия кафе с подчинените си, защото работната среда е преди всичко работна. Тук въпросът не е дали аз съм шеф или не, а в това да има взаимно уважение и респект. Всеки трябва да си знае мястото. Това няма нищо общо с изграждането на екип, на който ще можеш да разчиташ. А ако ти си го градил, не е нужно да тропаш по масата, за да се чува думата ти. Аз имам екип, който ценя изключително високо.
 
- Семейна ли сте?
 
Не, но имам сериозен приятел от 15 години. Разбира се, не сме били постоянно заедно, и двамата учихме, работихме навън. За мен семейство означава да имаш деца и смятам в най-скоро време и това да осъществя.
 
- Възможно ли е да сте с мъж, който не е успял? Бъдещият ви съпруг успял ли е?
 
Важно е да сме на едно интелектуално ниво. Да се стремим към едни и същи ценности, да имаме едни и същи разбирания за живота. Да имаме желание да се развиваме. Моят приятел е точно такъв. Той е лекар, един от най-добрите специалисти в своята област.
 
- Как се разтоварвате най-добре?
 
Спортувам. Като дете съм тренирала спортна и художествена гимнастика, фигурно пързаляне, Карам ски от ученичка. Всеки свободен уикенд през зимата сме на ски. През лятото отскачаме до морето, защото обичам да плувам. Играех и скуош, сега се старая да ходя на фитнес. Пускала съм се няколко пъти и с делта-планер, много е приятно, но тук няма условия.
 
- Какви са другите ви любими занимания през свободното време?
 
Слушам оперна музика, класическа. Обожавам да гледам спектаклите на открито в “Арена ди Верона” през лятото. Когато пътувам в чужбина, не пропускам да посетя културни събития. Не можеш да отидеш до Лондон и да не изгледаш поне един мюзикъл или пък балет, ако си в Москва.
 
- Имате ли любими дестинации?
 
Предпочитам всеки път да съм на ново място. Била съм на Малдивите, на о. Мавриций, на Карибите – това са по-екзотичните ми пътувания. На ски в Австрия, Италия и Франция. Преди година бяхме на лятна почивка в Италия, направихме хубаво пътешествие из Южна Италия – Капри, Соренто, Неапол… И двамата с приятеля ми харесваме по-динамичните почивки. Мечтая да посетя Китай.
 
- А коя е вашата шопингдестинация?
 
Милано. Пазарувам и от Атина, където често пътувам заради работата си.
 
- Кои са вашите марки?
 
Много харесвам МахМага и Armani. Brooks Brothers също. Нося само костюми, и то по-консервативни и строги. Затова през свободното си време ходя с дънки, спортно. Харесват ми дрехите на Dolce&Gabbana и Gang.
 
- Официални рокли обличате ли?
 
Да, много ги харесвам, но те са само за определени събития. Ferre и Dior имат прекрасни модели.
 
- За кой женски аксесоар сте склонна да похарчите неразумни пари?
 
Неразумни покупки не правя, нямам такива изхвърляния. Не харча пари с лека ръка. Опитвам се да съм разумна, независимо че съм жена. (Усмихва се.) Не съм шопингмани-ачка, пазарувам само когато имам нужда. Харесвам хубавата козметика, хубавите дрехи и бижута. Любимата ми ювелирна марка е Chopard. А в козметиката пробвам всеки път различна марка – La Prairie, La Mer, Lierac, Vichy.
 
- Къде живеете?
 
В мезонет в София. Познат архитект ни помогна с обзавеждането, в модерен стил е, но не е ултрамодерно. Уютно е.
 
- Обичате ли да излизате навън или предпочитате домашния уют?
 
С приятелите ми предпочитаме да се виждаме навън. В “Крим”, Sasa, “Табиет”, Унотеките. Xhef’s” е много приятен ресторант. Харесвам морската и средиземноморската кухня.
 
- А какви са предпочитанията ви за автомобил?
 
Може би двете марки, които най-много харесвам, са Audi и Mercedes. Преживяла съм катастрофа и затова предпочитам по-големите и сигурни коли.
 
***
 
визитка:
 
Изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Пощенска банка, присъединява се към екипа на банката през 2003 г., първоначално е главен финансов директор, по-късно става прокурист. Кариерата й започва като асистент на американския консул, работила е и като старши одитор мениджър в престижната консултантска и одиторска фирма “ПрайсуотърхаусКупърс”.
 
Най-успешен млад мениджър в конкурса Next Generation за 2009 г. Завършила е финанси и банково дело в СУ и туризъм в УНСС, магистратура по бизнес администрация в Шефийлд, Великобритания. Член е на Асоциацията на сертифицираните експерт счетоводители (АССА) в Лондон и на Garson Lehrman Group Accounting Council в Лондон.