Петя Димитрова: Имаш ли амбиции и цели, можеш да постигнеш всичко. Шансът е на страната на подготвения ум!

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Мери, 28.12.2010

 

Петя Димитрова започва кариерата си през 1996 г. в Американското посолство като асистент на американския консул. От 1998 до 2003 г. заема поста на старши одитор мениджър в Прайсуотърхаус Купърс. Присъединява се към екипа на Пощенска Банка през 2003 г., където заема поста на главен финансов директор, а през 2005 г. става и прокурист на банката. През 2007 г. е избрана за председател на Комитета по икономическа политика към Асоциацията на банките в България. От 2007 г. заема поста изпълнителен директор и член на VC на ДЗИ Банк, а след сливането на Пощенска Банка и ДЗИ Банк е назначена за изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на обединената банка. Тя е член в над десет борда на директорите в различни бизнес организации.
 
През 2008 г. Петя Димитрова е избрана за член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите. През януари 2009 г. става председател на Контролния съвет на Одит бюро по тиражите България, а през февруари 2009 г. е одобрена за асоцииран член на Chartered Management Institute, Англия, Също така е член на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители (АССА) в Лондон.
 
Има магистърски степени по туризъм и финанси съответно от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Университета за национално и световно стопанство. Освен това е дипломиран магистър по бизнес администрация в престижния университет в Шефийлд, Великобритания.
 
Зодия Стрелец, родена на 20 декември 1973 година. Има син Александър на 4 месеца и половина.
 
Съпругът й, д-р Димитър Марков, е специалист по фетална морфология. Работи в Майчин дом и е също толкова известен в своята област.
 
- Госпожо Димитрова, как протича един Ваш работен ден? В колко отивате на работа?
 
- Моят график е изключително натоварен. Нямам фиксирано работно време. Обикновено работя по 12 часа и повече. Аз членувам в над 10 борда на директорите, в групата на Юробанк в България имаме 8 компании, в които заемам ръководни постове, членувам и в други неправителствени организации. Непрекъснато има дискусии, задачи, които трябва да се решават, делови срещи. Графикът ми за седмицата се запълва още от предходната, всичко е по часовник.
 
- С мъже или с жени предпочитате да работите?
 
- Аз съм живяла дълго време извън България, където такъв въпрос е недопустим от която и да е гледна точка. Когато преди 4 години станах изпълнителен директор на банка, за мен се говореше какво ли не. Не трябва да има никакви деления между мъже и жени. Винаги е по-добре екипът да е качествен, да има мъже и жени, това предполага различна логика, различен начин на мислене. При нас подобна атмосфера е добра за работа, нямаме разделение по пол, възраст или други външни фактори. Най-важни са компетентността и способностите на всеки един от екипа.
 
- Имат ли според Вас мъжете комплекси от една успяла жена?
 
- В страните, където съм живяла, не е имало. Западните общества са толерантни, в последно време наблюдаваме тенденция много жени да стават лидери в сферата на политиката и бизнеса. Може би югоизточните страни заради техния манталитет все още изостават в това отношение, но ние сме в част от Европа и съм убедена, че този проблем скоро ще бъде заличен.
 
- Имате ли достатъчно време за семейството? Как релаксирате с тях?
 
- Преди раждането на сина ми бях изцяло отдадена на работата, но вече се старая да намирам време за него. Животът ти се променя, времето пак не стига, но се старая да му посветя всеки възможен момент. Аз тръгнах рано на работа, само 3 месеца след раждането, но отделям уикендите изцяло за семейството си, защото през седмицата съм много ангажирана.
 
- Какво правите през свободното си време?
 
- Много обичам да спортувам, но напоследък все по-трудно намирам време. Преди години бях активна състезателка спортувала съм художествена и спортна гимнастика и фигурно пързаляне, стигала съм дори до републикански състезания. Тогава бях много ентусиазирана. След това съм тренирала ски, скуош, фитнес, параглайдинг и др. Сега работата ме ангажира изцяло и времето за спорт намаля. Останаха ми само ските и пътешествията, които са ми много приятни, Скоро пак ще подновя фитнеса, защото след раждане винаги е добре да се практикува спорт, който да тонизира организма.
 
- Какво цените най-много у една жена?
 
- Харесвам естествените хора. Високо оценявам жени, които не подражават, не влизат от роля в роля и се показват такива, каквито са. За мен са стойностни хората, които умеят да постигат своите цели и своята визия със средствата, с които разполагат в момента.
 
Харесвам дори агресивни хора, които са изцяло отдадени на своята кауза, цели или стремежи.
 
Когато се запознавате с някого, какво първо забелязвате?
 
Начина, по който разсъждава и представя своите виждания, независимо от темата. Може би това е професионално изкривяване при мен, но наистина е важно да умееш правилно да оцениш човека срещу теб.
 
- Вярвате ли в енергията между хората?
 
- Не всички хора могат да бъдат положително заредени. При мен идват хора с различни въпроси, проблеми и аз трябва да съм максимално обективна, да не гледам емоционално на нещата и да не се влияя от негативизма. Това невинаги е лесно, защото жените по принцип са по-емоционални. Но когато отговаряш за толкова много хора, е важно какъв личен пример ще им дадеш и затова се стремя във всички ситуации да запазвам хладнокръвие и трезва преценка, а това е много трудно.
 
- Налага ли Ви се да рискувате? Кога и при какъв повод?
 
- Да, както на всеки човек, и на мен ми се налага да рискувам.
 
Важното е рискът да е премерен, никога не съм била изцяло рисков играч.
 
- Амбициите и мечтите на човек се променят. Какви са Вашите към днешна дата?
 
- Допреди няколко месеца много ми се искаше да имам семейство и дете. Това е една сериозна стъпка, която смятам, че съм направила с раждането на моя син, Бих искала да имам още едно дете, но не знам дали ще имам възможност поради натоварения ми начин на живот.
 
- Обичате ли да пътешествате? Любима дестинация?
 
- Нямам любими неща и принципно не одобрявам привързване към вещи, дестинации и т.н. Човек винаги трябва да търси разнообразието във всичко, това го обновява.
 
Обичам да виждам различни хора, различни неща. Където и да отида, се опитвам да опозная не само мястото, но и културата му. Например ако съм в Москва, отивам в Балшой театър, в Милано – Миланската скала и т.н. Културата на дадена страна, нейната история, традиции и забележителности са нещата, които разширяват мирогледа на човека, отварят го към света,
 
Искам да посетя Китай, За мен това е една страна, която в близките години ще оформи облика на света.
 
- Какъв е Вашият стил на обличане?
 
- Консервативен заради моята работа. Като изпълнителен директор аз представлявам банката, в която работя. Може да се каже, че хората ми поверяват бизнеса и парите си. Именно затова не мога да си позволя да изглеждам екстравагантно.
 
- Каква кола карате?
 
- И в личния, и в служебния си живот предпочитам немските автомобили от висок клас, защото осигуряват доказано качество, надеждност и комфорт. Обичам големите коли най-вече заради сигурността. Преживяла съм две катастрофи и знам какво е.
 
- Как оценявате към момента средата за бизнес?
 
- Банковият бизнес и в момента, и преди кризата е един от най-динамичните отрасли. Отворил е значителен брой работни места, развива се много бързо. Постоянно се създават нови продукти, които са адекватни на пазарната ситуация и същевременно атрактивни за клиентите, Естествено има какво още да се желае, но ние сме в Европа, където банкирането е консервативно, Това има и своята положителна страна, защото допринася за по-голяма стабилност на пазара, Поради тези и други причини, дори и в кризата, банковата сфера е един от най-важните бизнес отрасли. Разбира се, изключвам форсмажорни събития, които са извън нашия контрол, като случилото се в САЩ през предходните години.
 
По отношение на финансирането ние, както и всяка друга банка, сме отворени за всякакви добри и перспективни проекти. Винаги има две страни, Проектът да е добър и печеливш както за вносителя, така и за нас като банка, която инвестира средства в него, Затова добрите проекти ще бъдат приети от всяка банка,
 
Не бива да се забравя, че банките не са просто двигател в икономиката, те са гръбнакът на всяка икономика, но винаги бизнесът е водещият фактор.
 
- Как при тази конкуренция сега на пазара вие успявате да запазите клиентите си?
 
- Ние сме една от най-големите банки в България, с отлично покритие и разнообразни услуги във всички сфери. Ние сме универсална банка, която се стреми не само да предоставя качествено обслужване, но и постоянно да подобрява продуктите си, както и да подкрепя лоялните си клиенти,
 
- Лихвите по кредитите ще падат ли още?
 
- Това е нещо, което много се дискутира в публичното пространство. Тук трябва да се вземе под внимание какъв е рейтингът на страната и достъпът й до международните пазари, на каква цена може да се вземе ресурс, както и рискът, който носи, и т.н. В краткосрочен план не смятам, че ще намаляват, но в дългосрочен план може би и това ще се случи. Например много се говори за сравнения на лихвите по кредитите, но може ли да се сравнява България с Германия в каквото и да е отношение. Икономиката на България сравнима ли е с тази на Германия, тогава как могат да се сравняват лихви? Не могат да се сравняват несравними неща.
 
- Докъде ще се стигне с войната между банките?
 
- Нормално е при пазарна икономика да има борба за клиенти. Това е добре за всяка една индустрия. От конкуренцията във всяка една сфера крайните потребители само могат да спечелят.
 
- Пожелайте нещо на Вас и на читателите на списание “МЕРИ”!
 
- Здраве и късмет, защото всичко друго е постижимо. Тук няма да пропусна да спомена една шега, която чух наскоро относно кораба “Титаник”, където хората са били здрави и богати, но не са имали късмет! Имаш ли амбиции и цели, можеш да постигнеш всичко!