Петя Димитрова, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Пощенска банка: Преди да просветне, ще е най-тъмно

FacebookTwitterLinkedInEmail

сп. Мениджър, 09.07.2009

 

- Госпожо Димитрова, подобрява ли се, или се влошава бизнес климатът в страната?
 
- Все още е рано да се говори за подобрение. Както казва един мой много добър приятел: “Преди да просветне, е най-тъмно”, което може би съответства най-точно на сегашната ситуация. При всички положения ефектите от икономическата криза утежняват перспективите пред бизнеса в България, но в същото време оздравяват нерентабилните проекти и дейности. Кризата е възможност за компаниите да обърнат поглед към своята дейност и да се концентрират върху нейното оптимизиране. Би било добре внимателно да се прегледат инвестиционните планове и да се определят проектите, в които си струва да се инвестира в следващите месеци. Мениджърите на съответната компания е добре да направят реалистичен анализ на ситуацията и да гледат на кризата като източник на нови възможности.
 
- Как ще се развива кредитирането до края на годината?
 
- Макар и по-консервативно, банките у нас продължават да финансират индивидуални лица, както и жизнеспособни бизнес проекти. В този смисъл наблюдаваме процес на естествен подбор – гъвкавите и конкурентоспособни бизнес инициативи ще успеят. При всички положения очаквам кредитирането да се засили в следващите месеци, но ръстовете от последните години няма да се повторят скоро. Рано или късно пазарите ще се възстановят, дотогава препоръчвам на всички колеги мениджъри да се надяват на най-доброто, но да бъдат подготвени за най-лошото.
 
- Какви нови продукти ще предложи вашата банка на бизнеса?
 
- Още в края на миналата година бяхме първата банка, която въведе мерки, насочени изрично към нуждите на бизнеса и домакинствата. През март този пакет от мерки беше обновен и ще продължим да го развиваме. Мерките включват различни облекчения, които са важни за клиентите ни – от премахване на такси за предсрочно погасяване, през отпускане на нови кредитни линии за бизнеса, до промоционални условия по кредитни и спестовни продукти. Например от април до края на годината организираме серия от срещи в над 15 града в цялата страна, в рамките на които запознаваме бизнеса с възможностите за финансиране по привлечена кредитна линия от Европейската банка за възстановяване и развитие. Ще предложим на бизнеса и продукти, насочени към оптимизиране на бизнес разходите, които ще са с преференциални условия за клиентите, активно работещи с нашата банка.
 
- Какви компании могат да разчитат на вашите кредити, на какви изисквания трябва да отговарят те?
 
- Пощенска банка е универсална банка, ориентирана както към индивидуални клиенти, така и към компании с различен мащаб и дейност, което и в бъдеще ще бъде наша цел. Разбира се, акцент ще поставим върху съществуващите ни клиенти, към които ние като банка сме поели ангажимент да бъдем стабилен, дългосрочен партньор.
 
Ще подкрепим и всеки нов проект с бъдеще. Добре дошли са и индивидуални лица, и компании, решени да се развиват въпреки икономическата обстановка или използвайки динамиката й в своя полза.