Петя Димитрова: Банките продължават да кредитират

FacebookTwitterLinkedInEmail

www.profit.bg, 01.07.2009

 

Една банка може да предприеме много мерки, за да облекчи кредитополучателите си в условията на криза, коментира Петя Димитрова, изпълнителен директор и член на СД на Юробанк И Еф Джи България.
 
Ние правим това всяко тримесечие, като “добрата новина” се излага във всички медии и вестници, отнасяща се до фирми и граждани. Част от тези действия включват преструктуриране на кредитите, програми по предоговаряне и облекчаване на условията при тегления и внасяния, промоции при нови кредитни продукти и др.
 
От друга страна се виждат нови кредитни линии за подпомагане на съответните видове бизнеси. Такива Юробанк е сключила с Банката за развитие, синдикирания кредит, сключен в края на миналата година и т.н. Те са договорени за подпомагане на бизнеса.
 
Относно гражданите, банката насочва все повече усилия към консултиране на потребителите за вземане на правилно финансово решение. Тук ролята на трезорите е огромна. При кредитирането на физически лица, наред с многото продукти, които имаме, се предлага и консултация.
 
Последният продукт, който банката представя на своите потребители е застрахователен – “защита на плащанията”. Той е пуснат пилотно, за да се види дали ще има интерес. Стана ясно, че към него има голям интерес и той ще стартира масово от първи юли.
 
Това е банково-застрахователен продукт, защитаващ плащанията в случай на безработица или злополука, при невъзможност обективно да се плаща. В обстановка на криза, такъв продукт се приема много добре.
 
Ако месечната вноска е 100 лева, вноската за защита е между три и пет лева месечно, тоест тя е минимална. От друга гледна точка, продуктът дава сигурност на хората, допълни Димитрова.
 
Настоящата година минава под знака на финансовата и глобална криза. Следващата година би трябвало да е ключова за възвръщане на доверието между играчите на пазара, включително и държавата.
 
Стратегическите цели на банката не са се променяли през последните години. Юробанк е универсална банка, която предлага цял рейндж от услуги – корпоративни и потребителски. Разбира се банката се съобразява с настоящите кризисни условия.
 
Банковата ни система е достатъчно консервативна, като тя най-вероятно ще продължи да е такава и занапред. Като пример г-жа Димитрова посочи това, че минималните задължителни резерви у нас са 12%, докато в Румъния са 8%, а в някои други европейски страни са дори близки до нулата.
 
Бумът в последните години, породен от този на икономиката по света като цяло, предопредели големия ръст на сектора у нас.
 
Банките ще продължат да финансират, дори и в условията на криза, за да могат да продължат бизнеса. Банковата система е гръбнакът на икономиката. Затова е важно финансовите институции да са отговорни, особено в ситуацията на криза и най-вече при кредитирането и вземането на финансови решения.
 
Резултатите за първото тримесечие показват, че банковият сектор е на печалба, като разбира се, то не може да се съпоставя със същото тримесечие на миналата година. “Заложили сме печалби в прогнозите за тази година, като очаквам и цялата банкова система да е с положителен резултат”, сподели Димитрова. Важно е, разбира се, как ще се развива икономиката ни през третото и четвъртото тримесечие и дали кризата ще се задълбочи.
 
Банките не са спирали да подкрепят бизнеса с кредити. Всички линии, които се подписаха миналата година свидетелстват за това. Финансовите институции просто намалиха кредитирането и затегнаха условията, но не са преустановили да извършват основната си дейност. В момента акцентът е върху риска и максимално доброто му определяне.
 
“От една страна, би било безотговорно, ако се раздават пари без да се определя риска, защото това ще е пагубно, както за хората така и за икономиката”, посочи Димитрова. Затова банките са с по-стриктни и с консервативни критерии. Положението е едно когато цари еуфория на пазара, вследствие на ръст в световен и местен мащаб, и напълно друго, когато е момент на криза и фалират големи компании.