Николай Лазаров: Всеки трябва да се погрижи за спестяванията си с най-подходящия за целта финансов инструмент

FacebookTwitterLinkedInEmail

Необходимостта от подобряване на нивото на финансовата грамотност у нас и от добро управление на личните ни финанси обсъдиха на форума “Money.bg – Лични Финанси” представители на банковия сектор, инвестиционни и пенсионни фондове, експерти. Д-р Николай Лазаров, директор управление “Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка се включи в панел, фокусиран върху теми като спестяване, инвестиции и възможности.

“Финансовата грамотност е базисно умение и необходимост в 21 век. Затова трябва да се грижим за нашите спестявания и всеки трябва да има минимум шест месеца натрупан буфер. Необходимо е да имаме тази защита, за да не спромени драстично начинът ни на живот, както и този на близките ни при настъпване на негативно събитие. А през това време е важно да успеем да реагираме“, посочи той по време на панелната дискусия.

Д-р Николай Лазаров отбеляза, че личното потребление на всеки от нас се формира от два фактора: нужди и желания. “Нуждите са фактор, който трябва да удовлетворяваме, за да живеем. Желанията, от своя страна, са нещото, с което разполагаме, за да покриваме нуждите си. Важно е да се знае, че желания не трябва да се финансират с кредити. Това означава, че ако някой направи така, то той трансформира личното си богатство“, посочи той и акцентира, че е важно хората да съзнават как се формира потреблението.

Николай Лазаров изтъкна, че всеки сам е отговорен за управлението на личните си финанси, включително и за момента, когато се пенсионираме. Затова трябва сами да се погрижим, като за целта има богат и сигурен инструментариум от краткосрочни или по-дългосрочни продукти, които се предлагат.

По отношение на лихвите при депозитите, Николай Лазаров уточни, че е необходимо да се прави разлика по новосключени депозити и по вече съществуващи в базата. “При първите има увеличение на лихвите, но там ние изоставаме малко от тенденцията в Европа, като най-вероятно този цикъл ще продължи своя възходящ ход“, уточни той.

“Обемът на депозитите в България се увеличава, а това означава, че потребителите имат доверие в банките, което е основополагащо за финансовата система и, че успяват да заделят средства за следващи периоди“, допълни още д-р Лазаров.