Над 200 човека се включиха в зелената инициатива “Зарядно със сърце” на Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

3 октомври 2016 г.

За четвърта поредна година Пощенска банка се включи в глобалната инициатива PARK(ing) Day. Над 200 столичани посетиха специално създадения зелен кът пред клона на ул. “Цар Иван Шишман” 30. В рамките на събитието всеки желаещ можеше да покара велосипед и да се погрижи за собственото си здраве и за природата, като създаде зелена енергия, с която да зареди мобилното си устройство. Банката организира импровизираната си “централа за зелена енергия” с подкрепата на Sport Depot, които предоставиха велосипедите, а зарядното, което превръща механичната енергия в електрическа, беше изработено специално за проекта от Училище по роботика “Robopartans”.

Целта на събитието беше да провокира по атрактивен начин вниманието на хората към тяхното здраве и да ги накара да бъдат отговорни за опазването на природата. С кампанията финансовата институция дава своя принос за популяризиране на спорта в градска среда и напомни за алтернативните начини за производство на зелена енергия. В рамките на ден, без да прекосяват разстояния, участниците в инициативата изминаха повече от 660 км, въртейки педали и създавайки енергия в рамките на 432 000 джаула. Карането на колело за здраве е една от най-известните кардио дейности сред желаещите да поддържат добра форма и здравословен начин на живот, като в същото време е един от най-евтините, леснодостъпни и приятни спортове.

Инициатива е част от дългогодишната политика и множеството реализирани проекти на Пощенска банка за опазването на околната среда. Финансовата институция непрекъснато развива и вътрешната си програма за насърчаване на екологичното поведение на своите служители, в синхрон с цялостната си политика за устойчиво развитие. Целта й е да повиши информираността им по теми, свързани с опазването на околната среда, да набелязва областите за екологично подобрение и да предлага мерки и инициативи в подкрепа на екологичната политика на банката. В тази връзка в Пощенска банка работи и Зелен борд, състоящ се от доброволци, които са загрижени за природата и имат желание да работят за зелена кауза.

През тази година Пощенска банка се присъедини и към Финансовата инициатива към Програмата на ООН за околна среда. В Алианса на енергийната ефективност участват над 100 финансови институции от 42 страни по целия свят. Финансовият сектор има уникалната възможност активно да допринесе за увеличаване на финансирането за енергийна ефективност, има интерес към насочване на клиентите си към най-добрите решения, практики и стратегии за модернизация и конкурентоспособност, които да повишават енергийната ефективност.

Присъстващите на събитието “Зарядно със сърце” на Пощенска банка имаха възможност да спечелят тематични награди както на място, така и в специално организираната игра във Facebook страницата на банката https://www.facebook.com/PostbankBG.

PARK(ing) Day се организира за шеста поредна година в България от фондация Credo Bonum, а тазгодишното издание е най-масовото до момента с рекордния брой от 31 участници. И тази година глобалното събитие обедини граждани, неправителствени организации, представители на частния бизнес и други около креативните идеи  за временно преобразяване на определени паркоместа в града. PARK(ing) Day се подкрепя от Центъра за градска мобилност и Столична община.