Мажоритарният акционер на Пощенска банка Юробанк И Еф Джи придобива 70% от турската Текфенбанк

FacebookTwitterLinkedInEmail

Мажоритарният акционер на Пощенска банка Юробанк И Еф Джи придобива 70% от турската Текфенбанк

Двете финансови групи обединяват сили на турския финансов пазар

14 май, 2006 г., Атина/Истанбул

Мажоритарният акционер на Пощенска банка у нас, гръцката И Еф Джи Юробанк Ергасиас (Eurobank EFG), ще придобие 70% от дела на “Текфен Груп” в Текфенбанк, заедно с дъщерната й фирма Текфен Лизинг. По този начин И Еф Джи Юробанк и “Текфен Холдинг” (“Текфен Груп”) обединяват сили на турския финансов пазар. “Текфен Груп” остава стратегически акционер в Текфенбанк, като притежава почти всички останали акции на банката. Приблизителната стойност на сделката възлиза на 260 млн. щатски долара, базирана на нетната стойност на активите на банката, оценени на 80 млн. щ.д. Като част от сделката Текфенбанк ще придобие изцяло “И Еф Джи Истанбул Секюритис”, което понастоящем е притежание на Юробанк И Еф Джи. Очаква се сделката да бъде приключена в третата четвърт на 2006 г. след официалното одобрение на регулаторните органи.

Активите на Текфен груп възлизат на 1.6 млрд. долара, а оборотът й през 2005 година е 936 млн. долара. Текфенбанк има развита клонова мрежа в над 30 локации, които покриват най-развитите части на страната, а тази година отпразнува и своята 50-годишнина. Универсалната финансова институция предлага богата гама от банкови продукти и услуги в Турция, като дейността й е концентрирана основно върху клиенти от малкия и среден бизнес. Кредитният портфейл на Текфенбанк е с изключително високо качество, поддържано от консервативната кредитна политика на мениджмънта на банката. Средносрочните планове на Текфенбанк вкючват допълнително разширяване на клоновата й мрежа в Турция, привличането на нови клиенти и фокусиране върху кръстосаните продажби, особено сред по-платежоспособните клиенти. След сливането с И Еф Джи Истанбул Секюритис, Текфенбанк смята също така усилено да се развива в областта на капиталовите пазари.

И Еф Джи Юробанк е основен акционер на Пощенска банка в България. Тя е втората по големина банка в Гърция, като има представителства не само у нас, но и в Румъния, Сърбия, Полша, Турция, Люксембург и Великобритания. На атинската стокова борса И Еф Джи Юробанк е на второ място с пазарна капитализация от около 13 милиарда долара. Експерти от гръцката банка смятат, че предстои висок ръст на цялостната икономика в Турция и по-специално положително развитие в банковата сфера.