“Инокс” за 4 години става регионален лидер

FacebookTwitterLinkedInEmail

Пощенска банка отново подкрепя иновативния бизнес с програмата за растеж Dare to Scale на Endeavor. В тазгодишното издание, поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. В програмата участват предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие и са в началото на разрастване на дейността си. Фокус в менторските срещи и дискусионни панели ще бъде изграждането на устойчив бизнес модел и идентифицирането на възможности за растеж в трудни пазарни условия. Програмата се реализира и с подкрепата на Софтуер Груп и ИАНМСП.

 

“През 2014 г. реших да си зарежа кариерата в авиоиндустрията в Англия и да се върна, за да развия този бизнес.” Така започва “новата” история на металообработващото предприятие “Инокс” в Разград. Разказва я неговият управител Радомир Рашков.
 
Той откупва фирмата, която в този момент е в доста тежко финансово състояние, може би на месец от евентуален фалит. След известно време и много положени усилия той и партньорът му успяват да я реконструират. “Тогава бяхме 30 човека, сега сме над 100 и имаме солиден ръст всяка година. През 2018 г. бяхме 4-ата фирма по растеж в индустрията в България”, казва Рашков.
 
Философията и уникалното предимство на “Инокс” е да предлага изработка на метални съоръжения и монтаж – неръждаеми съдове, транспортни системи, топлообменни апарати, съоръжения и апаратура за фармацията. Следвайки този път, компанията се захваща с все по-мащабни проекти и вече е регионален лидер. Предлага стипендиантска програма съвместно с Русенския университет “Ангел Кънчев”, в която подготвя бъдещи технически ръководители и инженери, а от 2015 г. е и член на КРИБ.
 
“Един от големите ни проекти, който в момента завършваме, е изработката на филтърносушилен цех, който е първият такъв като мащаб и обем за нас. Година и половина работим по това предизвикателство и вече сме на финала – машините оживяха и има производство. Другият ни голям проект в момента е един газоход – това е голяма тръба, която пренася топъл въздух от турбини към няколко пещи. По него сме изпълнили около 40%. Фирмата много израства с тези предизвикателства”, убеден е Радомир.
 
Той не съжалява, че взима решението да продължи развитието си у нас и да напусне Англия. “Беше един много премерен риск, самата ми кариера позволяваше да взема една година неплатен отпуск. Нямаше какво да губя, а самият бизнес тук е много обещаващ – фирмата е стара, от средата на 90-те години, имаше много добре изградени връзки с клиенти. Ние стъпихме на тях, показахме нови лица, които имат желание да работят. Влязохме и на момента започнахме да преструктурираме кредити, внесохме спокойствие в хората. И нямаше как да не се върна тук, защото обемът на работа скочи много рязко”, спомня си Рашков.
 
Голямата му мечта днес е да води експанзията на “Инокс” на международния пазар. Това е причината да участва в програмата Dare to Scale на Endeavor, подкрепена от Пощенска банка – екипът е готов да расте и учи и търси хора, които да му помогнат.