“Иноваторите говорят”: възстановяването на икономиката и ролята на банките дискутираме в подкаста “Финанси на фокус”

FacebookTwitterLinkedInEmail

12 юли 2021 г.
 

Дончо Донев, началник отдел “Капиталови пазари” в Пощенска банка и главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов са събеседници в поредния епизод на подкаста “Финанси на фокус”. Двамата финансисти коментират актуалната икономическа ситуация и посочват, че цифрите вече ни позволяват да говорим за възстановяване на икономиката. “Положителни сигнали определено има. Наблюдаваме БВП за първото тримесечие от -0.5, което е възстановяване от нивата от миналата година. През април, май и юни икономиката вече е на позитивна траектория”, отбеляза Дончо Донев и идентифицира като сектори, които са двигатели на възстановяването, износът, вътрешната търговия, строителството и дори в българската реалност – частично и туризмът. Според Лъчезар Богданов краткосрочните индикатори показват, че сме преодолели ефекта от кризата с едно изключение – международният туризъм и свързаните с него бизнеси. Икономистът посочва и специфично предизвикателство пред възстановяването на българската икономика: “Досега имахме растеж, движен от износа, но той започна да се изчерпва някъде около 2019. За да се ускори, трябват нови инвестиции, но това не могат да бъдат инвестиции в същия тип производства и услуги.”
 

Дончо Донев коментира, че моментът е решаващ за създаването на конкурентоспособна икономика, защото има голямо значение в каква посока ще бъде насочен паричния ресурс оттук нататък. “Големите печеливши ще бъдат тези, които ще го насочат към най-правилните индустрии, така че позитивният ефект към съответната икономика да бъде най-голям”, посочи той.
 

И двамата финансисти споделиха мнението, че правилното разпределение на средствата, които очакваме по Плана за възстановяване и устойчивост ще изиграе решаваща роля за преструктурирането на икономиката и създаването на дълготрайни стимули за развитие.
 

“Целта трябва да бъде вливане на ресурса в проекти, които ще се реализират бързо, както и в гъвкави инструменти, които могат да мултиплицират ефекта в частния сектор. Тоест подкрепа за нещо, което води след себе си още частни инвестиции, растеж. Трябва ни добавена стойност и технологична иновация, а не толкова заетост”, заяви Богданов.
 

Дончо Донев потвърди, че е важно е да се намерят, стимулират и подпомогнат такива компании, които да могат наистина да осъществят някакъв технологичен пробив и привлечените средства да отидат в индустрии, които ще се превърнат в двигатели на процесите. Той сподели, че банките винаги са били в подкрепа на бизнеса и освен с наличните програми по време на пандемията, те са оказвали подкрепа и с други инструменти, включително и чрез партньорства със start up компании, които са насочени към развитието на иновативни технологии. “Пощенска банка също има подобен хъб в партньорство с други институции”, обясни Донев.
 

То отчете положителен ефект от антикризисните програми, в които банката е активен участник, но предупреди, че бизнесът трябва да има по-дългосрочен поглед върху събитията и да се стреми да повиши конкурентоспособността си, за да оцелее в следващия етап, когато тези стимули за развитие вече няма да са налице.
 

Епизод 4 от третия сезон на подкаста “Финанси на фокус” можете да чуете тук, както и в платформите apple podcast, sound cloudgoogle podcast и Spotify.