ЕБВР подпомага ипотечното кредитиране в България

FacebookTwitterLinkedInEmail

Българските граждани ще получат още една възможност за достъп до дългосрочно финансиране за закупуване или ремонт на жилища съгласно отпуснатите 15 милиона евро на Пощенска Банка от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Първият на ЕБВР 12 годишният ипотечен заем на българския пазар ще позволи на Пощенска банка да осигури на клиентите си дългосрочно ипотечно финансиране чрез още по-изгодни условия за жилищно кредитиране. Подписването на кредитната линия между Пощенска Банка и ЕБВР ще повиши конкуренцията на пазара за по-дългосрочни ипотечни жилищни заеми. 

Роджърс Ле Барон, Директор “Финансови институции” към ЕБВР заяви, че заемът ще улесни възможноста на клиентите на Пощенска банка да си закупят жилище. “Българският пазар за ипотечни кредити в момента се развива. Този заем ще събуди конкуренцията, което ще се окаже благоприятно за клиентите”, добави г-н Ле Барон.

Услугата ще бъде базирана на опростени процедури по оценяване и стандартизиране на документацията и поръчителството, което на един по-късен етап ще улесни издаването на ипотечни облигации и книжа.

Пощенска банка е сред първите пет банки в България с активи за 2002 година на стойност 400 милиона евро и капиталова база в размер на близо 40 милиона евро. ALICO, филиал на AIG, Ню Йорк, и гръцката FFG Eurobank Ergasias, дъщерно дружество на EFG Group, Женева, са мажоритарните акционери на Банката.   

“Пощенска банка е един от лидерите на пазара за ипотечни кредити в България”, каза г-н Панайотис Варелас, Главен изпълнителен директор на банката. “Програмата за отпускане на жилищни кредити “Моят дом” е създадена съобразно нуждите на клиентите и същевреминно напълно отговаря на европейските стандарти. С подкрепата на ЕБВР ние вярваме, че ще предложим висококачествени продукти на клиентите и ще ги улесним с възможността за дългосрочно финансиране”, добави г-н Варелас.

ЕБВР е най-големия инвеститор в България с над 784 милиона евро вложени в 76 проекта, и е помогнала да се използват като инвестиция повече от 2,4 милиарда евро. 

ЕБВР, собственост на 60 правителства и две междуправителствени институции, се стреми да подпомогне прехода от икономика на местно ниво към пазарна икономика на ниво централна и източна Европа, и ОНД.

 

За повече информация:

Европейска банка за възстановяване и развитие

Jazz Singh,

Tel: +44 207 338 7931

Email:
Singhja@ebrd.com

Пощенска Банка

Мая Клевцова,

Тел. 02/953 13 27