ЕБВР осигурява финансиране в подкрепа на кредитирането

FacebookTwitterLinkedInEmail

ЕБВР осигурява финансиране за Пощенска банка, румънската Банкпост и Юробанк И Еф Джи Сърбия в подкрепа на кредитирането в региона

230 млн. евро в подкрепа на кредитирането на бизнеса в Югоизточна Европа

5 октомври 2010 г.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа три кредитни линии на обща стойност 230 млн. евро с дъщерните дружества на Юробанк И Еф Джи Груп в България, Румъния и Сърбия за отпускане на фирмени кредити в трите страни.

Кредитните линии на ЕБВР ще осигурят на Пощенска банка, Банкпост в Румъния и Юробанк И Еф Джи в Сърбия по-дългосрочно финансиране за подпомагане на тяхната структура на финансиране, разнообразяване и удължаване на срочността на задълженията им, и ще им помогне да продължат отпускането на кредити към икономиките на страните. В рамките на споразумението Пощенска банка ще получи 75 млн. евро, Банкпост ще получи 95 млн. евро, а Юробанк И Еф Джи в Сърбия ще получи 60 млн. евро ново финансиране от ЕБВР.

“ЕБВР е удовлетворена от разширяването на сътрудничеството си с Юробанк И Еф Джи Груп, за да се разшири достъпът до средства на бизнеса в България, Румъния и Сърбия в момент, когато икономическото възстановяване остава сравнително крехко”, каза Ник Тесейман, управляващ директор Финансови институции, ЕБВР.

“Преди година Юробанк И Еф Джи Груп заедно с международните финансови институции допринесе за подпомагането на икономиките на региона чрез “Виенската инициатива”. Доволни сме, че си сътрудничим отново с ЕБВР, за да засилим развитието на бизнеса в тези страни и техните икономики, които изглежда са в позиция за излизане от кризата”, каза г-н Джорджио Прадели, генерален мениджър и ръководител на “Международен отдел” в Юробанк И Еф Джи Груп.

Пакетът от заеми, които ще бъдат предоставени на два равни по размер транша, е част от съвместния план за действие на международните финансови институции и следва други подобни инструменти, предлагани на филиалите на големите западноевропейски стратегически банкови групи, които оперират в региона, през последните 18 месеца. В рамките на този план, който бе приет през февруари 2009 г., ЕБВР, групата на Световната банка и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обещаха да осигурят 24,5 млрд. евро в рамките на две години, за да подкрепят икономиките на Източна Европа посредством банковия сектор.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 86,9 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1 600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни.

ЕБВР

, собственост на 61 държави и две междуправителствени институции, подпомага развитието на пазарните икономики и демокрации в страните от централна Европа до централна Азия.