Да използват максимално възможностите за партньорство с банката – това посъветва предприемачите от Dare to Scale Филип Попов от Пощенска банка

FacebookTwitterLinkedInEmail

Началникът на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка се включи като ментор в обучителните панели на програма за растеж.

 

Ефективното управление на капиталите беше основният акцент в лекцията, с която Филип Попов, началник управление “Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка, се включи в обучителните панели на програмата за растеж Dare to Scale 2020 на Endeavor, която за втора поредна година се провежда с подкрепата на Пощенска банка.
 
Преди всичко Филип Попов посъветва предприемачите да бъдат внимателни, когато правят своите планове за растеж, защото бързото развитие не винаги е здравословно за една компания. Той сподели, че по-плавният растеж дава възможност за един тестови период, в който все още могат да се изчистват евентуални грешки, без те да нанесат съществени щети на бизнеса.
 
Попов беше категоричен, че от ключово значение за успеха на една развиваща се компания е близката връзка и открита комуникация с банката. Той препоръча на участниците да бъдат максимално откровени и да споделят всичко със своите банкери, защото с опита и ресурсите, които имат, те могат да им помогнат с изключително прецизен анализ и препоръки в точния момент.
 
От своя ментор предприемачите получиха ценни напътствия, които да следват при управлението на финансите си и от които да се водят в комуникацията си с банката. Филип Попов даде няколко много конкретни и полезни съвета на предприемачите: винаги да теглят кредит с конкретна цел и да го използват точно за това, за което са го изтеглили, да изчислят в абсолютна сума добавената стойност, която очакват като ефект, както и да преценят възможностите си за изплащане.
 
Като ментор в обучителния панел се включи и Ивайло Господинов, управляващ съдружник в BlackPeak Capital. Той даде ценни насоки на участниците, свързани с процеса на търсене на инвеститор и всички съпътстващи обстоятелства около една евентуална сделка. Един от основните му съвети към компаниите, които търсят инвеститор, беше да влязат в този процес с търпение. Той подчерта, че инвеститорът иска да види подредена компания, да бъде убеден, че тя има стратегия за развитие и бизнес моделът й не е противоречив.
 
И двамата ментори подчертаха ключовата роля на добрия екип и посъветваха предприемачите да се фокусират в изграждането на такъв, защото това ще бъде един от най-ценните им капитали.
 
В рамките на дискусията бяха обсъдени различни идеи и конкретни казуси, поставени от участниците в програмата за растеж.
 
Предприемачите преминават през 4-месечна програма, в рамките на която участват в специализирани обучения и интерактивни сесии, водени от успешни предприемачи и лидери от мрежата на Endeavor. В обучението им са заложени основните области, от които всяка успешна компания има нужда – управление на организацията, продажби, финансово планиране и набиране на капитал и др.

 

PB_colaj_Dare-to-scale-19.11_new