Възможностите за бизнес кредитиране от Пощенска банка представяме в епизод 5 от подкаста “Финанси на фокус“

FacebookTwitterLinkedInEmail

За формулата на успешните партньорства в корпоративното банкиране по време на извънредна ситуация разговарят в поредния епизод от подкаста “Финанси на фокус” Момчил Игнатов, началник отдел в управление “Корпоративно банкиране“ в Пощенска банка и водещият на формата Христо Николов. Двамата обсъдиха в детайли възможностите за кредитиране, които има бизнесът в момента и анализираха ситуацията след серията от антикризисни икономически решения.
 
Момчил Игнатов коментира, че в момента има много действащи инструменти в подкрепа на бизнеса и даде конкретни примери с механизмите, в които участва Пощенска банка. По думите му предстои разширяване на обхвата на дейността на програмата на Българска банка за развитие, която се отнася до бизнес клиентите, като новите параметри от една страна ще позволят включването на по-големи фирми, а от друга ще дадат възможност за увеличаване на максималния размер на отпусканите кредити с гаранции от ББР. Като действащи инструменти в подкрепа на малките и средни предприятия, той посочи и механизмите Jeremie и COSME, управлявани от Европейския инвестиционен фонд, от които Пощенска банка е част.
 
Момчил Игнатов заяви, че отпускането на нови бизнес кредити не е спирало от началото на пандемията. “Нямаме забранени сектори за кредитиране“, посочи той и допълни, че “банката финансира проекти, в които има смисъл, рационални са и кандидатите са с добри парични потоци“.
 
Игнатов сподели още наблюдението си, че вторият локдаун в България от края на ноември не е довел до забавяне на плащанията от страна на корпоративните клиенти и макар да изпитват трудности, голяма част от фирмите са имали няколко месеца за пренастройване на своя бизнес модел, така че да могат да реагират на ситуацията.
Интересни детайли, прогнози и анализ на ситуацията можете да научите в епизода, който ще откриете в специална обособена секция на сайта на bloombergtv.bg, както и на apple podcast, sound cloud, google podcast и Spotify.

 
PB_bloomberg_s2.e5