Водещи тенденции в имотния пазар бяха във фокуса на бизнес дискусиите, организирани от Imoti.net

FacebookTwitterLinkedInEmail

За поредна година се проведоха бизнес дискусиите, които са част от програмата на “Годишните награди на Imoti.net“ и с генералното партньорство на Пощенска банка. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на портала за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Срещите бяха реализирани в различни градове на страната и засегнаха теми, актуални за имотния сектор. Д-р Николай Лазаров, директор Управление “Продажби Индивидуално банкиране“ в Пощенска банка и Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес“ представиха финансовата институция по време на събитията в различни градове.

По време на бизнес дискусията в Русе, д-р Николай Лазаров сподели пред аудиторията какви са тенденциите около жилищното кредитиране и какъв е средният процент финансиране от стойността на купувания имот. “Средните суми на усвоените жилищни кредити в Русе се покачват със 7%, а средният процент финансиране от стойността на купувания имот е 69%“, допълни той.
Участниците в конференцията споделиха общо разбиране, че изграждането на затворени комплекси и подобряването на зоните за отдих следва да бъде главна цел за усъвършенстване на средата за живеене в дунавския град.

Все по-активен пазар на жилищни имоти в Бургас – това бе водещата актуална информация за пазара в южния морски град. На конференцията в града бяха представени подробни анализи на пазара и описани профилите на купувачите, като хора със стабилни и високи доходи. Прогнозите за развитието на пазара в града, според експертите, са за 20% повишение в жилищни сделки за 2024 г.

Дискусията в Стара Загора успя да привлече вниманието на аудиторията с разширяващите се перспективи за развитието на града. Панелистите акцентираха върху силния интерес за закупуване на селски имоти, като според тях това се дължи на желанието за спокоен живот в близост до природата, но и до града. Подобряването на общинския градски транспорт и изграждането на пешеходни и велосипедни алеи в Стара Загора също бяха обсъждани теми на дискусията.

При изключително засилен интерес премина бизнес дискусията във Велико Търново. На форума стана ясно, че преобладават купувачи на възраст от 26 до 35 години, които купуват със средства от родители и кредит. Един от основните изводи, който се очерта по време на презентациите бе, че увеличеното търсене не може да бъде задоволено, заради високите цени на част от предлаганите имоти.
Беше споделено мнението, че цените на жилищата в центъра на старопрестолния град варират в широк диапазон, в зависимост от състоянието на апартамента. В града се работи по цялостно градоустройствено планиране на междублоковите пространства и изграждане на съвременна транспортна система.

Следващите срещи на Real Estate Business Forums 2024 ще се проведат в Пловдив, Варна и София през есента.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums and Awards, част от който е и конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти за 2023 година.