Българите отделят повече средства за рефинансиране на стари задължения, отколкото за дома или автомобила

FacebookTwitterLinkedInEmail

30 януари 2020 г.

 

Българите теглят повече и по-големи суми за рефинансиране на стари задължения, отколкото за дома или покупка на автомобил. Това сочат данните от национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка. Средният размер на кредитите за обединяване на стари задължения според проучването е най-голям – близо 13 000 лв., в сравнение със сумите за ремонт на дома или покупка на автомобил – съответно по 12 800 лв., или за обзавеждане – 9 400 лв.

 

От Пощенска банка също отчитат засилен интерес към потребителските кредити за рефинансиране. Средно с 30% се увеличава сумата на търсеното от клиентите финансиране с цел обединение на задължения спрямо всички останали през 2019 г., като почти 50% от получените заявки за нови потребителски кредити в институцията са от този тип.

 

Данните на Gemius потвърждават тенденцията от последните години, че потребителските кредити за обединяване на стари задължения все повече се предпочитат, тъй като позволяват значително оптимизиране на месечните разходи на домакинствата. Рефинансирането е водеща причина за теглене на кредит за 34% от хората. Голяма част от клиентите ползват едновременно няколко кредитни продукта като потребителски кредит, кредитна карта, овърдрафт, лизинг или стоков кредит. С обединението им те могат да намалят значително ежемесечните си разходи, да спестят време и усилия, като плащат само една вноска, към една институция.

 

“Стремежът на Пощенска банка е да предоставя гъвкави финансови решения с добавена стойност, които да подобряват клиентското изживяване. Знаем, че следенето на различни сроковете за плащане, падежи, размер на вноските изискват както време, така и повече разходи. Затова предлагаме кредит за обединение на задълженията с атрактивни условия, за да пестим на потребителите време и средства. В допълнение, за да подобрим още повече клиентското изживяване, даваме възможност за бързо одобрение на кредита, безплатно експресно издаване на дебитна карта, консултация на предпочитано място от наш мобилен експерт и застраховка”, коментират от Пощенска банка.

 

Кредитите за обединяване на задълженията са лесен и удобен начин клиентите да увеличат разполагаемия си доход, без да налагат ограничения в начина си на живот. Проучването на Gemius показва, че клиентите, изтеглили потребителски кредит от Пощенска банка, имат динамичен и активен стил на живот. Повечето от тях – 51% са между 40 и 50 години, семейни с деца и с месечен доход между 900-2000 лв. (44.9%). Te отделят между 400 и 800 лева на месец за свободното си време, позволяват си две пътувания в чужбина за година (10%) и едно в България (11%), ходят на ресторант поне веднъж в месеца (24%). Ползвателите на потребителски заеми от Пощенска банка посещават нощен клуб поне веднъж на няколко месеца (16%), кино – веднъж на 2-3 седмици (13%) и театър – веднъж седмично (13%).

 

Специално разработен калкулатор на уеб страницата https://www.povechednes.bg/ помага на всеки клиент да изчисли с колко може да намали вноската по кредита си, за да увеличи с до 50% разполагаемия си доход с “Потребителски кредит за обединение на задълженията“. Като пример е посочен потребител на различни кредити – потребителски, кредитна карта и други видове кредити, с обща стойност на месечното плащане от 524 лв. Той може да спести с рефинансиране до 192 лв. от месечната си вноска.

 

До 31 март тази година са в сила и промоционалните условия по потребителски кредит за обединение на задълженията от Пощенска банка. С него клиентите могат да рефинансират задължения си по кредитни карти, потребителски и/или ипотечни кредити в размер до 70 000 лв. Допълнителна информация за условията могат да се намерят на сайта, в специализираните центрове и офисите на банката, на среща с мобилен банков експерт или по телефон на кратък номер *7224.

 

Postbank_infographic_1

 

Postbank_infographic_2