Банковата система може да бъде стабилизиращ фактор и катализатор за развитието на гръцката икономика

FacebookTwitterLinkedInEmail

Банковата система може да бъде стабилизиращ фактор и катализатор за развитието на гръцката икономика

Кризата в Гърция може да бъде преодоляна според Николас Нанопулос, главен изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи Гърция

1 юли 2010 г.

Гръцката банкова система може да послужи като стабилизиращ фактор и катализатор за подкрепа и развитие на гръцката икономика, заяви Николас Нанопулос, главен изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи Груп, по време на редовното Годишно общо събрание на акционерите на групата в Атина. Според г-н Нанопулос кризата може да бъде преодоляна, но това изисква поредица от действия. Точното прилагане на условията от меморандума за активиране на механизма за подкрепа на Гърция, както по отношение на фискалната корекция, така и на структурните промени и реформи, ще подобри конкурентоспособността на икономиката на страната. Възстановяването на доверието в стабилността и перспективите на гръцката икономика, както и подобряването на репутация на страната, отново ще даде достъп на гръцкото правителство до световните пазари. Нарастването на заетостта и благосъстоянието на хората ще стимулира предприемачеството и възобновяването на икономическия ръст, но моделът на растеж трябва да бъде променен и адаптиран към новите реалности. Достъпът на гръцката банкова система до международните пазари при конкурентни условия, както и тяхното по-нататъшно съживяване, ще подкрепи перспективите за развитие на гръцката икономика.

“Нашите анализи сочат, че прилагането на мерките от меморандума ще създаде условия не само да бъдат спазени ангажиментите на страната за намаляване на бюджетния дефицит, но дори за положителна изненада в сравнение с първоначално поставените фискални цели”, каза г-н Нанопулос в речта си пред акционерите на Юробанк И Еф Джи. “Гръцката икономика трябва да се върне възможно най-скоро към положителна траекторията на растеж. Основното изискване за това е да бъде възстановено доверието, връщане към нормални условия на ликвидност и лихвени проценти, за да бъде подобрен бизнес и инвестиционният климат”, добави той.

Според г-н Нанопулос банковата система може и трябва да послужи като стабилизиращ фактор и катализатор за подкрепа и развитие на икономиката. “Гръцките банки понесоха само вторичните ефекти на глобалната финансова криза, тъй като нямаха “токсични” активи или високорискови инвестиции и така преодоляха трудностите без особени затруднения. Те се радват на най-високите коефициенти на капиталова адекватност в Европа, а съотношението на кредитите към депозитите, което отразява тяхната ликвидност, е по-добро от това в много страни, включително Испания, Португалия, Италия, Франция и Ирландия.”

Главният изпълнителен директор на групата говори и за приоритетите на Юробанк И Еф Джи за текущата година, които продължават да съответстват на икономическите реалности и изисквания. По думите му: “Полагаме допълнителни усилия да подсилим още повече нашата капиталова позиция, основно чрез органична доходност и по-ефективна структура на приходите и разходите на дружеството. Оставаме съсредоточени върху укрепването на ликвидността ни, запазването на доходността и поддържане на високи приходи преди провизии. Успоредно с това продължаваме усилията си по-ефективно да управляваме кредитните и други рискове. Контролът върху разходите и по-нататъшно оптимизиране на нашата дейност остават ключови приоритети”.

Пощенска банка

, с правно име “Юробанк И Еф Джи България” АД, е член на Юробанк И Еф Джи Груп.

Юробанк И Еф Джи Груп

е европейска банкова организация с 85,9 млрд. евро активи и над 23 000 служители, която предлага своите продукти и услуги в над 1 600 свои локации и чрез алтернативни дистрибуционни канали. В Европа групата присъства в Гърция, България, Сърбия, Румъния, Турция, Полша, Украйна, Великобритания, Люксембург и Кипър. Юробанк И Еф Джи Груп е част от И Еф Джи Груп, една от най-големите международни банкови групи с присъствие в 40 страни.