Асен Ягодин: 2011 г. ще мине под знака на възстановяване на икономиката

FacebookTwitterLinkedInEmail

в. Република, 27.12.2010

 

- Каква очаквате да бъде 2011 г. за банковия сектор у нас?

 

- Смятам, че годината ще мине под знака на възстановяване на икономиката. Това ще бъде от основно значение за банките, за да могат те да подсигурят рентабилността си и да изчистят натрупаните в балансите си лоши кредити. Очаквам 2011 г. да върне банките към по-високи нива на крайна печалба, но това е дълъг процес, в който роля имат не само банките, а също и клиентите и институциите.
 
- Лошите кредити ще се увеличават, или ще намаляват?
 
- Част от понастоящем обявените за лоши кредити са всъщност преструктурирани такива. Логично очакваме голяма част от точно тези преструктурирани вземания да започнат редовно да бъдат обслужвани. Успоредно с това зад настоящите нива на необслужвани вземания стоят ликвидни обезпечения. Тяхната продажба рано или късно ще покрие частично или цялостно дълга към банките. Тези факти водят към прогнозата за стабилизиране и дори намаляване на лошите кредити през следващата година.
 
- Ще паднат или ще се повишат лихвите?
 
- Процесът на нормализиране на лихвените нива, както при депозитите, така и при новите кредити, е вече в ход. Всички в банковата сфера се надяваме това да се превърне в стабилна тенденция. Движението на лихвите по кредитите много зависи от нивата на лошите кредити. Докато те изразходват печалбата на банките, то и лихвените нива ще продължават да са сравнително високи. В сферата на депозитите и с оглед доходността за клиентите със сигурност ще бъде добре банките да заложат на дългосрочни решения, които дават сигурност и добра доходност на вложителите, а не да се надпреварват да предлагат прекалено високи лихви на своите клиенти. Конкретен процент на този етап е много трудно да бъде формулиран, тъй като лихвените равнища се определят на пазарен принцип. Всяка една цифра е прекалено конкретна и може да се окаже изключително занижена или завишена след само един два месеца.
 
***
 
Какво си пожелавате да ви донесе 2011 г?
 
В личен план – най-вече здраве. Що се отнася до пазара, то там си пожелавам стабилизиране на икономиката и вярвам, че вече се движим в тази посока. Надявам се следващата година да доведе и до раздвижване в кредитирането като цяло. На този етап вече виждаме раздвижване при износа и експортно-ориентираните индустрии. Пожелавам си през 2011 г. това да се случи и с вътрешното търсене. През 2011 г. Пощенска банка ще се фокусира върху фирменото кредитиране. В тази сфера си пожелавам големи клиенти със стабилни дългосрочни планове.